Statele Unite mai au o cale lunga de parcurs pana ca Rusia sa depaseasca scepticismul profund legat de planul lor de aparare antiracheta, dar acest lucru nu afecteaza eforturile de „resetare” a relatiilor, a declarat adjunctul ministrului american al apararii, Alexander Vershbow, insarcinat cu afaceri de securitate internationala, intr-un interviu pentru agentia Reuters.

Moscova a cerut in repetate randuri clarificari la Washington privind forma concreta pe care o vor avea planurile sale de aparare antiracheta in Europa, exprimandu-si surprinderea atunci cand Romania s-a oferit in februarie sa gazduiasca pe teritoriul sau interceptoare racheta, scrie Reuters.

Informatiile ca si Bulgaria si-a exprimat disponibilitatea de a juca un rol in planul de aparare antiracheta american a sporit ingrijorarile Rusiei.

Alexander Vershbow a precizat ca Washingtonul nu a cerut pana acum Bulgariei sa gazduiasca elemente ale scutului american antiracheta. De asemenea, el a adaugat ca Moscova stia inca de anul trecut ca Romania era un posibil loc de instalare a unor elemente ale scutului antiracheta.

”Asa ca nu credem ca a fost o surpriza atat de mare pe cat au prezentat-o unii”, a declarat oficialul de la Pentagon pentru Reuters.