Argentina a impus restrictii in circulatia navelor maritime spre insulele Falkland, pe fondul acutizarii disputei petroliere cu Marea Britanie, relateaza BBC News.

Potrivit unui ordin al guvernului de la Buenos Aires, navele care doresc sa traverseze apele teritoriale argentiniene trebuie sa ceara in prealabil un permis de trecere.

Decizia vine dupa ce intentia Marii Britanii de a incepe foraje in apele teritoriale ale Insulelor Falkland a iritat puternic Buenos Aires, care pretinde ca acest teritoriu - denumit de argentinieni Insulele Malvine - ii apartine de drept.

Argentina a invadat insulele in 1982, dar Marea Britanie a preluat controlul asupra insulelor in urma unui scurt razboi, in care si-au pierdut viata 649 de argentinieni si 255 de britanici.

La inceputul acestei luni, decizia Marii Britanii de a incepe foraje marine in prima jumatate a acestui an in apele insulelor a starnit proteste vehemente din partea Argentinei.

Guvernul sustine ca instituirea permiselor de trecere vizeaza "nu numai apararea suveranitatii Argentinei, dar si a resurselor" din regiune.

Masura se va aplica si vaselor care se indreapta spre alte teritorii controlate de Marea Britanie in Atlanticul de sud: South Georgia si South Sandwich Islands.

Ministerul britanic de externe afirma ca decretul nu va afecta traficul naval in regiune.

"Reglementarile guvernului argentinian pentru apele teritoriale proprii reprezinta o chestiune care priveste autoritatile argentiniene. Acestea nu afecteaza apele teritoriale ale Insulelor Falkland, care sunt controlate de autoritatile insulare".

Operatiunile de forare ar putea demara in saptamanile urmatoare, dupa ce geologii au descoperit ca exista rezerve semnificative de petrol in regiune.

Analistii afirma ca rezervele de petrol din zona economica exclusiva ar putea ajunge la 60 de miliarde de barili de petrol de inalta calitate, ceea ce ar putea face din Insulele Falkland una dintre cele mai importante rezerve de titei din lume, potrivit Wall Street Journal.