Thomas Blatt, supravietuitor al Holocaustului, a depus, marti, marturie in procesul impotriva presupusului gardian, John Demjanjuk, afirmand in fata instantei ca inca mai are cosmaruri legate de lunile petrecute la Sobibor, scrie Reuters.

Pe cand avea 15 ani, Blatt a petrecut 6 luni in tabara de exterminare de la Sobibor in anul 1943 sortand lucrurile everilor trimisi la camerele de gazare. Acesta a luat parte la revolta din octombrie 1943, in care mai multi prizonieri au ucis 11 ofiteri nazisti si gardieni si au evadat.

Acum in varsta de 82 de ani, Thomas Blatt este unul dintre reclamanti in procesul intentat impotriva lui Demjanjuk, care este acuzat ca a contribuit la uciderea a 27,900 de evrei in 1943. Procurorii sustin ca Demjanjuk, in varsta de 89 de ani, a fost gardian la Sobibor in aceeasi perioada in care se afla si Blatt acolo.

Marti, Blatt a depus marturie pentru prima oara in cadrul acestui proces. "Visele mele sunt atat de reale. Nu pot evada, sunt inca acolo" a declarat Blatt intr-un amestec de engleza cu germana, adaugand ca "stiam ca vom muri, ca vom fi gazati". Insa, Blatt a declarat ca nu si-l aminteste pe Demjanjuk de la Sobibor, dar a adaugat ca daca acesta a fost acolo, atunci este un criminal. "Erau doar 17 ofiteri SS la Sobibor in perioada aceea. Garzile ucrainiene comiteau crimele. Ei ii impingeau pe oameni in camerele de gazare" a spus Blatt.

Demjanjuk, care era intins pe pat in sala de judecata, nu s-a uitat la Blatt si nu i-a raspuns. Ucraineanul a luptat in Armata Rosie inainte sa fie prins de nazisti. Acesta este acuzat ca a lucrat ca gardian pentru SS si a contribuit la uciderea everilor din lagar, insa Demjanjuk sustine ca nu a fost la Sobibor si ca nu a luat parte la Holocaust.

Daca este gasit vinovat, Demjanjuk si-ar putea petrece restul vietii in inchisoare. "Eu nu vreau razbunare, vreau dreptate" a declarat Blatt.