Utimul dintr-o serie de conflicte intre Turcia si Israel s-a rezolvat, dupa ce ministrul adjunct de Externe din Israel si-a cerut scuze de doua ori in mod public fata de Turcia. Aceasta din urma a amenintat, miercuri, ca isi va retrage ambasadorul din Israel, dupa ce diplomatul turc a fost umilit in public de catre ministrul Danny Ayalon.

Relatiile dintre Turcia si Israel devenisera deja tensionate inca de anul trecut, de la operatiunea militara israeliana in Fasia Gaza. Presedintele turc, Abdullah Gul, a cerut liderilor israelieni sa isi ceara scuze in mod public.

"Asteptam ca autoritatile din Israel sa rezolve aceasta problema. Daca nu vor face asta pana la sfarsitul zilei de astazi, ambasadorul nostru se va intoarce in Turcia" a declarat Abdullah Gul, potrivit agentiei de stiri Anatolia, citata de The New York Times.

Ministerul de Externe israelian a declarat ca nu exista nicio intentie de a mai da vreo declaratie, considerand ca scuzele partiale ale lui Ayalon sunt suficiente si a reiterat plangerile cu privire la modul in care actiunile Israelului sunt prezentate in Turcia.

Danny Ayalon a facut o declaratie in care afirma ca "Nemultumirile mele cu privire la atacurile la adresa Israelului din Turcia raman valide. Cu toate acestea, nu imi sta in fire sa tratez cu lipsa de respect un ambasador, iar pe viitor voi clarifica pozitia mea intr-un mod diplomatic".

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a spus ca este de acord atat cu declaratia lui Ayalon in care acesta din urma isi cere scuze, cat si cu intentia sa de a-si exprima nemultumirile fata de ambasadorul turc. Insa, si-ar fi dorit ca ministrul adjunct de externe sa actioneze intr-o maniera diplomatica, a adaugat Netanyahu.

Insa, miercuri seara, ambasadorul turc, Ahmet Oguz Celikkol, a primit o scrisoare formala de la Ayalon, in care acesta isi cerea scuze. Apoi, biroul premierului a emis un comunicat in care se mentioneaza ca Israelul "spera ca acest gest sa puna capat problemelor".

Ministrul israelian: Este important ca oamenii sa vada ca el este jos, iar noi suntem sus

Conflictul dintre cele doua tari s-a iscat, luni, dupa ce Danny Ayalon a invitat televiziunea sa inregistreze o intalnire cu ambasadorul turc, Ahmet Oguz Celikkol. Ayalon l-a lasat pe Celikkol sa astepte intr-o anticamera, apoi l-a invitat sa se aseze pe o canapea mai joasa decat a sa si a refuzat sa ii stranga mana.

"Este important ca oamenii sa vada ca el este jos, iar noi suntem sus si ca nu este niciun steag aici" a declarat Ayalon in ebraica, in fata camerelor de filmat. In plus, in momentul in care unul dintre fotografi le-a cerut celor doi sa dea mana, israelianul a refuzat, spunand "nu, tocmai aceasta este ideea".

Inregistrarile au fost transmise de principalele posturi de televiziune din ambele tari.

Celikkol fusese invitat la intalnire pentru a i se prezenta plangerile Israelului cu privire la un serial de televiziune turc transmis de un post public, in care agentii si soldatii israelieni erau infatisati ca niste persoane brutale.