Liderii Uniunii Europene se vor reuni pe 11 februarie, la Bruxelles, in cadrul unui summit extraordinar, pentru a discuta despre relansarea economica", a anuntat luni noul presedinte al UE, Herman Van Rompuy, transmite AFP.

In prima sa zi oficiala de lucru, Van Rompuy a declarat ca pregateste deja viitorul Consiliu European din 11 februarie. "Am luat initiativa de a convoca acest Consiliu a carui tema principala va fi economia", a declarat el, la Bruxelles, unde se va tine intalnirea informala intre liderii europeni.

"Avem nevoie de o mai mare crestere economica, pentru a putea finanta, pe o baza solida, modelul nostru social si pentru a ne pastra modul de viata european", a subliniat presedintele UE, aflat la prima mare initiativa in in aceasta functie.

Liderii UE au deja programat un alt summit, pe 25-26 martie, cand are loc reuniunea Consiliului European de primavara, care dezbate in mod traditional problemele economice.

Fostul premier belgian a fost desemnat de forul comunitar sa ocupe, pentru urmatorii doi ani si jumatate, functia de presedinte stabil al Europei, post infiintat prin Tratatul de la Lisabona, care intra in vigoare din acest an. El imparte acum sefia UE cu Jose Luis Rodriguez Zapatero, prim-ministrul spaniol a carui tara asigura pana in iulie presedintia semestriala a Uniunii.