Autoritatile chineze au executat marti un cetatean britanic, Akmal Shaikh, care fusese condamnat la moarte pentru trafic de droguri, relateaza Reuters. Anuntul a fost facut de premierul britanic Gordon Brown, care a condamnat 'in termenii cei mai fermi' acest act. Este prima executie a unui cetatean european in China, in ultimii 58 de ani.

Familia lui Akmal Shaikh si Guvernul britanic au cerut in nenumarate randuri clementa autoritatilor chineze, reclamand faptul ca sanatatea mentala a domnului Shaikh, care suferea de tulburari bipolare, nu a fost luata in considerare pe parcursul procesului. Curtea suprema din China a respins in schimb solicitarea de gratiere, sustinand ca ideea unei afectiuni psihice nu a fost sustinuta cu suficiente dovezi.

"Condamn executia lui Akmal Shaikh in termenii cei mai fermi si sunt scandalizat si dezamagit ca apelurile noastre insistente la clementa nu au fost respectate", a declarat premierul Gordon Brown intr-un comunicat. "Sunt indeosebi ingrijorat de faptul ca nu s-a efectuat nicio evaluare a sanatatii mentale a condamnatului", a adaugat Brown.

Londonezul Akmal Shaikh, in varsta de 53 de ani, a fost executat marti dimineata la Urumqi (capitala provinciei Xinjiang), prin injectie letala, a anuntat agentia chineza de stat Xinhua. Shaikh a fost arestat in 2007, in China, el aflandu-se in posesia unei valize ce continea heroina. Potrivit familiei acestuia, Shaikh a fost inselat de mai multi infractori, care au profitat de vulnerabilitatea sa psihica pentru a-l determina sa transporte drogurile.

Conform organizatiilor neguvernamentale, britanicul este primul cetatean european executat in China, din 1951.