Trei presupusi suspecti Al Qaeda au fost dusi vineri la New York, unde vor fi judecati sub acuzatia ca au incercat sa organizeze o retea de trafic de droguri in Africa, au declarat oficiali americani, citati de AFP. Ourmar Issa, Harouna Toure si Idriss Abelrahman sunt acuzati ca au luat legatura, in Ghana, cu informatori sub acoperire care pretindeau ca fac parte din FARC, gherilele marxiste din Columbia.

Suspectii le-au spus informatorilor ca Al-Qaeda poate oferi protectie pentru transportul a sute de kilograme de cocaina din Africa de Vest prin nordul Africii, cu destinatia Spania.

Ei au discutat, de asemenea, si despre posibilitatea de a rapi cetateni straini "pentru a strange bani pentru cauza", a afirmat Departamentul american al Justitiei.

"Acuzatiile dezvaluie aparitia unei aliante ingrijoratoare intre Al Qaeda si traficanti de droguri transnationali", a declarat procurorul american Preet Bharara, adaugand ca "in timp ce isi diversifica operatiunile in domeniul drogurilor, teroristii ne ofera mai multe posibilitati de a-i opri si de a le taia finantele pentru acte de terorism viitoare".

La randul sau, directorul Drug Enforcement Agency, Michele Leonhart, a spus ca "narco-teroristii nu tin cont de granite si nu le pasa care sunt victimele operatiunilor lor de trafic de droguri".

Ourmar Issa, Harouna Toure si Idriss Abelrahman au fost acuzati de conspiratie narco-terorista si de conspiratie pentru a oferi spijin material unei organizatii teroriste.