Slovacii au construit un zid impotriva tiganilor, izoland aproximativ 1.200 de persoane. Zidul a fost ridicat luna trecuta, in satul Ostrovany, situat in estul tarii. Constructia de beton are o lungime de 150 de metri, doi metri inaltime si a costat primaria 13.000 de euro, informeaza AFP. "Este discriminare. Primarul ar fi putut mai degraba sa cheltuiasca acesti bani ca sa construiasca locuinte pentru noi", a declarat Lucia Kucharova, o tiganca de 25 de ani.

Decizia autoritatilor locale a starnit indignarea cetatenilor de etnie roma si aparatorilor drepturilor omului. Cyril Revak este din 1991 primarul satului cu 1.800 de locuitori. Acum, evita sa vorbeasca despre zid, insa justifica aceasta constructie acuzand comunitatea roma de furturi.

"Gardul nu impiedica romii sa vina in sat. Ii impiedica doar sa ajunga in gradini ca sa fure. Nu este vorba decat despre furturi marunte, mai ales toamna. Oamenii nu mai pot cultiva legume in gradini, pentru ca totul este furat", sustine primarul.

Hotararea a fost luata prin vot, in consiliul municipal. Si desi este majoritara in Ostrovany, comunitatea roma nu s-a impotrivit niciun moment constructiei. Dezider Duzda, singurul consilier de etnie roma, a recunoscut ca a votat "pentru zid". "Consiliul municipal oricum ar fi decis asta", si-a explicat el gestul.

Dincolo de zid, tiganii se plang ca totul este din ce in ce mai scump, iar indemnizatia de somaj este de doar 150 de euro pe luna. Aproape toti membrii comunitatii sunt fara loc de munca. "Copiii au furat mere din gradini. Dar ce vreti, sunt copii", spune Alena Kalejova, o mama tanara, in varsta de 21 de ani.

Alexander Patkolo, presedintele asociatiei "Initiativa roma din Slovacia", a sesizat justitia. "Credem ca zidul a fost construit ilegal si ca discrimineaza minoritatea romilor din Ostrovany", sustine acesta.

Oficial, in Slovacia traiesc 89.000 de tigani, informeaza AFP. Dar numarul real este in jur de 350.000, estimeaza Arne Mann, etnolog la Academia de Stiinte din Slovacia. Potrivit acesteia, comunismul este de vina pentru marginalizarea tiganilor. "Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, exista o buna cooperare intre romi si agricultori. Dar colectivizarea i-a facut inutili si asa a inceput segregarea", a explicat Arne Mann. Un sondaj realizat in 2008 arata ca 82% dintre slovaci nu isi doreau vecini tigani.