John Allen Muhammad, mintea criminala din spatele atacurilor armate care au terorizat suburbiile Washingtonului in 2002, a fost executat prin injectie letala, marti seara, in inchisoarea din Greenville, Virginia.

CNN a transmis in direct informatii despre executie de la inchisoare. Injectia a fost facuta la 9.06 EST, iar condamnatul a fost declarat mort la 9.11 EST. Potrivit lui Larry Chamber, purtator de cuvant al inchisorii din Greenville, condamnatul "nu a scos nici un cuvant" in momentul in care a intrat in camera pentru executie, iar toate procedurile au decurs conform planului.

Inainte de executie, Muhammad a declarat ca nu are regrete si ca va "muri cu demnitate".

Guvernatorul statului Virginia, Tim Kaine, a respins, marti, cererea de clementa din partea avocatilor lui Muhammad: “Dupa ce am analizat cu atentie petitia pentru clementa si opiniile judiciare in acest caz, nu consider ca exista un motiv intemeiat pentru a anula sentinta recomandata de juriu si impusa apoi de catre instantele de judecata”, a declarat Kaine.

Curtea Suprema a respins apelul lui Muhammad luni, acesta fiind programat pentru executie marti, in Centrul Corectional Greensville, la ora 9 p.m. EST. (4.00 a.m. ora Romaniei)

Muhammad a insistat ca era nevinovat si ca a fost acuzat pe motive rasiale. Acesta sustinea ca procurorii si politia au ascuns probe care ar fi putut sa-i demonstreze nevinovatia.

John Allen Muhammad avea 48 de ani si era veteran al razboiului din Golf, antrenat pentru tir de elita in armata americana. Acesta a fost condamnat pentru uciderea a 10 persoane in perioada 2-22 octombrie 2002, impreuna cu complicele sau Lee Boyd Malvo.

Procurorii sustin ca Muhammad, furios pe armata americana si pe fosta sotie, a pus la cale uciderea a mai multe persoane in suburbiile din jurul capitalei americane. Pe parcursul a trei saptamani in octombrie 2002, Muhammad si Malvo au ucis 10 persoane, au ranit alte 3 si au batjocorit autoritatile, trimitand politiei mesaje scrise si amenintandu-i prin telefon.

In plus, Malvo a marturisit ca Muhammad planuia sa ucida 6 persoane in fiecare zi timp de 30 de zile. Intr-adevar, cei doi au ucis 5 persoane in primele 24 de ore, insa a doua zi au inceput sa incetineasca pasul asasinatelor, de teama sa nu fie prinsi.

Avocatii apararii sustin ca Muhammad avea probleme psihice si ca suferea de stres posttraumatic de la intoarcerea din razboiul din Golf. Acestia chiar au prezentat in instanta o ecografie a creierului inculpatului, in care se puteau observa niste afectiuni intalnite in cazul schizofreniei.

Muhammad folosea o pusca Bushmaster XM-15 pentru a-si ucide victimele. Acesta se ascundea in portbagajul unui Chevy Caprice. O bucata de metal era decupata din acesta, pentru a-i permite lunetistului sa traga.

Malvo si Muhammad au fost prinsi in Maryland, insa au fost transferati in Virginia, unde se aplica mult mai des pedeapsa cu moartea. In timp ce Muhammad a primit pedeapsa cu moartea, Malvo a primit pedeapsa pe viata, intrucat avocatii sai au declarat ca acesta avea doar 17 ani la momentul crimelor si a fost manipulat de Muhammad.