Cel putin12 persoane si-au pierdut viata si alte 31 au fost ranite in urma unui atac armat ce a avut loc, joi, la baza militara Fort Hood din statul american Texas, relateaza CNN.

Atacatorul, un ofiter angajat ca medic psihiatru in cadrul bazei militare, a deschis focul asupra colegilor sai. Acum este in spital in stare stabila, desi initial se anuntase ca a murit in schimbul de focuri, a declarat comandantul bazei militare din Texas, in cadrul unei conferinte de presa.

Bob Cone a precizat ca din primele informatii se pare ca a fost vorba de un singur atacator care a fost impuscat de mai multe ori.

Atacatorul a fost identificat in persoana maiorului Malik Nadal Hasan, in varsta de 39 de ani. Hasan era licentiat ca psihiatru si lucra in cadrul Darnall Army Medical Center de la Fort Hood. El era programat sa fie trimis in Irak si "parea sa fie suparat din cauza asta", a afitmat senatorul Kay Bailey Hutchison. Un responsabil militar a confirmat ca Hasan urma sa fie trimis in curand in Irak.

Zece dintre victime sunt soldati, iar una este un politist in civil.

Lt. Gen. Bob Cone a declarat ca este posibil ca mai multi atacatori sa fie implicati in incident.

"Oamenii au murit in momentul primului incident care a avut loc la ora 13:30, ora locala. Principalul atacator avea asupra lui doua arme. Raspunsul fortelor de ordine a fost rapid, iar atacatorul a fost ucis", a declarat, initial, generalul Cone.

Un membru al Congresului american, John Carter, a precizat la postul MSNBC ca atacul armat s-a produs in timpul unei ceremonii de acordare a diplomelor desfasurata la baza din Killeen. El a adaugat ca unitatea gazduia numerosi soldati care sufera de sindrom de stres post-traumatic, dupa ce au fost pe fronturile din Irak sau Afganistan.

Pe pagina sa de Internet, baza Fort Hood a anuntat ca a fost decretata "stare de urgenta". "Fort Hood este inchisa. Toate unitatile au ordin sa faca apelul intregului personal. Nu este vorba despre un exercitiu", scrie pe site-ul bazei militare. Accesul in baza militara, unde traiesc peste 50.000 de militari si familiile lor, a fost complet blocat.

Presedintele american, Barack Obama, a catalogat evenimentul ca fiind "o tragica si inspaimantatoare izbucnire de violenta" si a transmis condoleante familiilor victimelor.

Atacul a avut loc la centrul de pregatire fizica a soldatilor.

Primele informatii vorbeau de doi atacatori ce purtau insemne militare. Mai multi agenti din cadrul FBI s-au deplasat la fata locului.

Baza militara Fort Hood este cea mai mare baza a armatei americane, gazduind peste 40.000 de cadre militare. Fort Hood din statul american Texas se afla la jumatatea distantei dintre orasele Austin si Waco, la aproximativ 100 de km de fiecare.