Liderii europeni se intalnesc joi la Bruxelles, pentru a debloca tratatul de la Lisabona. Obiectivul negocierilor: demararea discutiilor asupra primului presedinte al Uniunii Europene, pe fondul duelului Jean Claude Juncker - Tony Blair. Tot joi, discutiile se vor indrepta si asupra masurilor propuse de cele 27 de state in ceea ce priveste schimbarile climatice, potrivit AFP.

Oficial, tema viitorului presedinte permanent al Consiliului European nu se afla pe ordinea de zi a summitului. Dar intrebarea "cine va fi liderul UE" se afla pe buzele tuturor celor din spatele scenei, informeaza jurnalistii francezi. Sefia Uniunii Europene este un post nou, prevazut prin Tratatul de la Lisabona. Iar UE a inceput "in mod clar", sa-si caute "un George Washington", dupa cum a declarat fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing, facand referire la primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Scopul articolului prevazut in tratat este de a pune capat sistemului actual de rotatie semestriala. Iar actiunile de lobby au inceput deja.

Gordon Brown incepe campania pentru Tony Blair

Premierul britanic Gordon Brown intentioneaza sa inceapa campania, cu ocazia acestui summit, pentru predecesorul sau, au declarat surse guvernamentale. "Este un avocat convingator, un european autentic si un constructor de coalitii", a asigurat seful diplomatiei britanice, David Miliband. Dar sarcina fostului pemier britanic se anunta complicata. Si asta pentru ca un curent puternic potrivnic candidaturii lui Tony Blair vine din partea statelor Beneluxului si a Austriei. Acestia ii reproseaza sustinerea pe care a acordat-o razboiului din Irak si euroscepticismul bine ancorat in Regatul Unit.

Jean-Claude Juncker - cel mai puternic adversar al fostului premier britanic

Cel mai puternic adversar al sau este premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Unul dintre cei mai influenti politicieni europeni, Juncker este cunoscut drept un proeuropean convins. De numele sau se leaga semnarea Tratatului de la Maastricht (1992), moment in care incepe sa fie apelat drept „Mister Euro”. Atasamentul sau fata de UE a fost demonstrat in dese randuri, iar in momentul in care Constitutia europeana a fost respinsa, a considerat evenimentul drept o infrangere persoanala.

Recent, in cursa a intrat si premierul Olandei

Un al treilea candidat ar putea, insa, intruni acordul: este vorba despre premierul "discret" olandez, Jean Peter Balkenende, inclus de cateva saptamani in cursa.

Insa nicio decizie nu va fi luata saptamana aceasta. O discutie hotaratoare pe acest subiect ar putea avea loc la summitul extraordinar din 11 - 12 noiembrie, potrivit diplomatilor. Insa cu conditia ca Tratatul de la Lisabona sa intre in vigoare. Ultimul obstacol in ratificarea Tratatului il reprezinta Cehia, unde Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe 3 noiembrie.