Liderii statelor celor mai industrializate - grupul G20, se intalnesc, joi si vineri la Pittsburgh, in statul american Pennsylvania, pentru a discuta despre reforma sistemului financiar international, in contextul crizei mondiale. Principalul subiect ce va fi analizat este propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozy, de limitare internationala a bonusurilor bancare, astfel incat acestea sa fie proportionale cu performantele pe termen lung.

Aceasta nu este prima reuniune a grupului G20 pe tema recesiunii: in aprilie 2009, la Londra, s-a convenit sa se renunte la bonusuri (inclusiv la cele obtinute de angajatii care obtineau performante in cadrul bancii) iar in noimebrie 2008, la Washington, s-a subliniat necesitatea cresterii rolului Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.

De altfel, liderii statelor UE s-au intalnit, pe 17 septembrie, pentru a se pune de acord in legatura cu pozitia pe care o vor avea la summitul de la Pittsburgh. La finalul reuniunii, s-a stabilit ca Uniunea Europeana sa ceara grupului G20 sa elaboreze reguli obligatorii pentru institutiile financiare pentru renuntarea la remuneratiile in sistemul financiar-bancar, insotite de posibilitatea unor sanctiuni la nivel national. De asemenea, liderii europeni vor pleda pentru un rol central al Fondului Monetar International.