Senatul Statelor Unite i-ar putea permite presedintelui Barack Obama sa preia, in cazul unui atac cibernetic, controlul asupra Internetului si sa blocheze practic traficul online prin accesarea si inchiderea retelelor private, precizeaza FoxNews. Expertii se tem ca aceasta masura va afecta grav libertatile civile si industria web.

Aceste detalii au iesit la lumina in cursul zilei de joi, la cateva luni dupa modificarea legii americane privind securitatea cibernetica, propusa de senatorul Jay Rockefeller. Dezvoltatorii din Silicon Valley au blamat noua lege, vazand-o ca pe o grava imixtiune guvernamentala in afaceri.

Larry Clinton, presedintele asociatiei Internet Security Agency, precizeaza ca, in forma initiala, legea ii permitea presedintelui sa inchida traficul pe Internet in "situatii de urgenta", notiune care este definita ambiguu. Chiar si in noua versiune formularile sunt neclare, fiind posibil sa nu se fi adus modificari importante legii.

Varianta initiala a actului legal ce-i acorda presedintelui american control total asupra Internetului a fost introdusa in senatul american in luna aprilie ce catre senatorul Jay Rockefeller, bucurandu-se de sustinere din partea ambelor partide politice. Rockefeller sustine in continuare ca aceasta masura este absolut necesara pentru a proteja utilitatile, activitatea bancara sau sistemul de sanatate impotriva activitatilor online malitioase.