Vasul cu echipaj rusesc care a disparut de doua saptamani a fost victima unui dublu atac, dar nu de piraterie "traditionala". Cargobotul Arctic Sea a fost atacat prima oara in Portugalia, a anuntat Comisia Europeana, care a precizat ca "operatiunile sunt inca in curs de desfasurare", transmite AFP.

"Potrivit informatiilor de care dispunem, nava a fost atacata de doua ori, prima oara in largul Suediei si a doua oara in largul Portugaliei", a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant al comisarului pe probleme de transport. "Se pare ca aceste actiuni, asa cum au fost raportate, nu au de-a face cu acte de piraterie traditionala sau cu un atac armat", a precizat el.

Vasul cu echipaj rusesc transporta 6.500 de tone de cherestea din Finlanda, marfa estimata la peste un milion de euro. Echipajul a contactat pe 28 iulie paza de coasta din Dover, in sudul Marii Britanii, pe 31 iulie politia suedeza a vorbit cu capitanul navei Arctic Sea, care atunci se afla in largul Frantei, insa de atunci nimeni nu a mai intrat in contact cu echipajul cargobotului care pe 4 august era asteptat in Algeria.

Interpolul a anuntat autoritatile britanice ca vasul a fost atacat pe 24 iulie de persoane mascate, in apele suedeze, in Marea Baltica. Acesti oameni au stat la bordul cargobotului aproximativ 12 ore.

Operatiunile de cautare a cargobotului au fost intensificate dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat Ministerului Apararii "sa ia toate masurile necesare pentru gasirea si eliberarea" echipajului rus aflat pe nava.