O supravietuitoare a Holocaustului, care a trait ani in sir din mila oamenilor pe strazile din New York, a lasat jumatate din averea ei de 300.000 de dolari catre Hebrew University, a anuntat institutia de invatamant, citata de CNN.

"Ne-a emotionat foarte mult... toata lumea a fost entuziasmata", a declarat Yefet Ozery, purtatorul de cuvant al universitatii, al carei sediu central se afla in Ierusalim. "Hebrew University are multi donatori si sponsori, iar multi oameni ne mentioneaza in testamente, insa nu am intalnit niciodata o persoana care a trait ca o femeie saraca si si-a donat jumatate din avere catre Hebrew University," a aduagat Ozery.

CNN precizeaza ca femeia, care a murit in urma cu doi ani la 92 de ani, nu a fost identificata public, la dorinta administratorului oficial al averii sale.

Femeia de origine evreiasca s-a nascut in Austria si a supravietuit unui lagar de concentrare nazist. Ea a trait multi ani pe strazile cartierului Upper West Side din Manhattan, fiind "adoptata" de familia unui contabil evreu, care ii oferea cele necesare traiului zilnic.

In schimb, femeia le muta masina dintr-o parte a cealalta a strazii pentru a nu primi amenda de la agentii de trafic.

Familia contabilului nu a stiut de averea femeii si a fost extrem de surprinsa cand a aflat de testamentul femeii, care isi tinea banii in banca.

Nimeni nu cunoaste exact de unde au provenit banii femeii. O parte dintre ei au fost lasati prietenilor, o parte familiei contabilului (100.000 de dolari) iar restul au ajuns la universitate. Conducerea acesteia, care a aflat saptamana trecuta de provenienta exacta a banilor, a declarat ca nu o cunoaste pe femeie si nu stie care a fost relatia ei cu institutia de invatamant.

Potrivit dorintelor femeii, banii acordati facultatii vor fi folositi pentru cercetarea medicala si pentru burse acordate cercetatorilor.