Presedintele Consiliului central al evreilor din Germania s-a pronuntat miercuri in favoarea unei reeditari adnotate a cartii-manifest a lui Adolf Hitler, "Mein Kampf" (Lupta mea), lucrare interzisa in prezent in Germania, anunta AFP.

"Cred ca are sens si este important sa publicam o editie a 'Mein Kampf', insotita de comentariile cercetatorilor", a afirmat Stephan Kramer, la postul de televiziune ZDF.

"Trebuie sa pregatim inca de acum o editie universitara, insotita de notele istorice, inainte ca neo-nazistii sa beneficieze" de expirarea drepturilor de autor, a spus el. Drepturile de autor pentru aceasta carte, interzisa imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, vor inceta in 2015, la 70 de ani dupa moartea autorului.

Hitler a redactat "Mein Kampf" inainte de a ajunge la putere, cand era inchis pentru tentativa de lovitura de stat. Aici, el a elaborat fundamentele ideologice ale nazismului. In prezent, drepturile asupra cartii sunt detinute de statul Bavaria.

Un ministru bavarez s-a declarat recent in favoarea reeditarii cartii

"Exista riscul ca sarlatanii si neo-nazistii sa profite de aceasta carte detestabila, dupa ce Bavaria nu va mai detine drepturile de autor. Cred ca este bine sa pregatim o editie critica si bine documentata pana la acel moment", a declarat Wolfgang Heubisch, ministrul pentru Stiinta si Cercetare al Bavariei.

In ianuarie, un editor britanic a generat o polemica dupa ce a republicat in Germania facsimile din ziarul nazist Volkischer Beobachter, insotite de comentarii ale istoricilor.

Un proces intentat de statul bavarez, care detine si aceste drepturi de autor, a reusit sa interzica vanzarea facsimilelor datand dupa 1939.