Un congresman democrat a introdus in dezbaterea Camerei Reprezentantilor doua proiecte de lege prin care se legalizeaza marijuana, informeaza WorldNetDaily. Barney Frank (Massachusettes) doreste atat anularea pedepselor federale in cazul utilizarii marijuanei, dar si folosirea libera a stupefiantului in statele care permit "marijuana medicala".

"Criminalizarea alegerilor pe care adultii le fac, acelea despre care noi credem ca sunt decizii gresite, nu sunt potrivite intr-o societate democratica, mai ales ca aceste alegeri nu au efecte negative asupra drepturilor celorlalti", a declarat Frank, anuntand introducerea celor doua proiecte de legi.

Una dintre propuneri prevede eliminarea pedepselor federale pentru utilizarea marijuanei. Cea de-a doua initiativa ar permite persoanelor care locuiesc in statele unde exista "marijuana medicala" sa foloseasca liber stupefiantul.

"Pentru cei care spun ca guvernul nu ar trebui sa incurajeze fumatul marijuanei, raspunsul meu este ca sunt perfect de acord cu asta", a spus Frank, adaugand ca "este insa o mare greseala sa imparti toata activitatea umana in doua categorii: acelea care sunt interzise pentru ca sunt infractiuni si acelea care sunt incurajate".

Frank a declarat ca sistemul juridic este defectuos daca clasifica drept crima "un lucru pe care, de fapt, societatea nu doreste cu adevarat sa-l pedepseasca", afirmand ca "aceste cazuri sunt o risipa de resurse care pot fi folosite in cazul unor crime serioase".

Foarte importanta este folosirea marijuanei in scopuri medicale, a declarat el. "A face din fumatul marijuanei, in cazuri medicale sau nu, unul din acele cazuri extrem de rare considerate crime federale este un lucru complet disproportionat raportat la activitatea pe care o implica".

Printre congresmenii care sponsorizeaza proiectul de lege se numara Ron Paul (Texas) si Maurice Hinchey (New York).

Marijuana Policy Project, care militeaza pentru legalizarea drogului, a declarat ca propunerile legislative reprezinta "un urias pas inainte in curatarea politicii federale legate de marijuana".

Profesor de la Harvard: Legalizati toate drogurile pentru a reduce violenta

In aprilie, un profesor de economie de la Universitatea Harvard sustinea ca singura modalitate prin care poate fi eliminata violenta legata de droguri este de a legaliza toate stupefiantele si drogurile, nu doar marijuana. Intr-o declaratie facuta la CNN, Jeffrey Miron a afirmat ca "magnitudinea lucrurilor negative aduse de droguri va fi redusa substantial".

"Interzicerea drogurilor nu i-a impiedicat pe tineri sa aiba acces la heroina, incluzand heroina foarte, foarte ieftina... In acelasi timp, ne confruntam cu costurile adiacente ale interzicerii drogurilor, precum violenta din Mexic care se extinde si in SUA", a declarat profesorul Miron.

"Unii oameni vor abuza de droguri chiar daca sunt legale", a declarat Miron, adaugand insa ca "magnitudinea lucrurilor negative va fi redusa substantial".

Un fost agent din Drug Enforcement Administration (DEA), Bob Stutman, a afirmat insa ca legalizarea drogurilor va duce la o crestere importanta a numarului de dependenti, desi a recunoscut ca "actualul sistem este stricat si trebuie reparat".