Un profesor de economie de la Universitatea Harvard sustine ca singura modalitate prin care poate fi eliminata violenta legata de droguri este de a legaliza toate stupefiantele si drogurile, nu doar marijuana. Intr-o declaratie facuta la CNN, Jeffrey Miron a afirmat ca "magnitudinea lucrurilor negative aduse de droguri va fi redusa substantial".

"Interzicerea drogurilor nu i-a impiedicat pe tineri sa aiba acces la heroina, incluzand heroina foarte, foarte ieftina... In acelasi timp, ne confruntam cu costurile adiacente ale interzicerii drogurilor, precum violenta din Mexic care se extinde si in SUA", a declarat profesorul Miron.

"Unii oameni vor abuza de droguri chiar daca sunt legale", a declarat Miron, adaugand insa ca "magnitudinea lucrurilor negative va fi redusa substantial".

Un fost agent din Drug Enforcement Administration (DEA), Bob Stutman, a afirmat insa ca legalizarea drogurilor va duce la o crestere importanta a numarului de dependenti, desi a recunoscut ca "actualul sistem este stricat si trebuie reparat".

"Drogurile nu sunt rele deoarece sunt ilegale. Drogurile sunt ilegale pentru ca sunt rele", a declarat Stutman, despre care New York Magazine crede ca este "cel mai faimos politist din domeniul narcoticelor din America".

"Profesorul Miron poate ca preda la Harvard, insa abordeaza gresit problema. Odata ce vei legaliza drogurile, vei dubla numarul de consumatori. Unele studii vorbesc de o crestere de chiar 5-10 ori. Dai droguri copiilor, ei le vor folosi. Cine crede ca lucrul acesta nu e adevarat, n-a intalnit niciodata un dependent de droguri", a declarat Stutman.