Armata Pakistanului lupta "pentru supravietuirea tarii" impotriva militantilor talibani din Valea Swat, a declarat sambata premierul Yusuf Raza Gilani, citat de BBC News.

Declaratia vine pe fondul ofensivei militare din Valea Swat, unde armata incearca sa preia controlul asupra principalului oras din regiune, Mingora. Peste 15.000 de soldati au fost mobilizati in regiune, numarul rebelilor fiind estimat la circa 4-5.000.

Guvernul a semnat un acord de pace cu talibanii din Valea Swat in februarie, care a fost intens criticat de Washington. Ulterior, insa, militantii au inceput sa-si extinda influenta inspre capitala tarii, Islamabad.

Armata a declarat ca a reusit sa ucida 55 de militanti in cursul zilei de sambata, in conditiile in care peste 140 de rebeli au fost ucisi in primele ciocniri cu talibanii.

Aproximativ 200.000 de oameni au parasit zona de conflict, in timp ce alti 300.000 se pregatesc sa fuga din calea luptelor.

"Suntem total neajutorati"

"Acesta nu este un razboi normal, ci este unul de gherila. Este razboiul nostru. Este un razboi pentru supravietuirea tarii", a afirmat premierul Gilani.

Pentru prima oara de la inceputul ofensivei, au fost semnalate lupte in centrul orasului Mingora. Populatia nu poate insa parasi orasul, din cauza starii de asediu care a fost decretata de autoritati, pe termen nelimitat.

"Suntem total neajutorati, vrem sa plecam dar nu avem cum", a declarat un locuitor al orasului, pentru Reuters.

"Am incercat sa plecam ieri, cand autoritatile au relaxat interdictiile pentru cateva ore, dar nu am reusit, pentru ca principalul drum de iesire din oras era plina de oameni care fugeau".

Armata ii acuza pe talibani ca tin ostatica populatia civila, impiedicand iesirea oamenilor din oras.

Retelele de telefonie mobila, alimentarea cu apa si electricitate au fost taiate in acest oras cu o populatie de o jumatate de milion de oameni. Exista temeri ca mancarea si medicamentele se vor epuiza daca luptele nu se incheie rapid.

Guvernul spera inca intr-o victorie rapida, in conditiile in care se bucura inca de suportul populatiei.

Statele Unite a afirmat in repetate randuri ca militantii din nordul Pakistanului reprezinta o amenintare la siguranta statului si au cerut armatei pakistaneze sa rezolve aceasta problema.