Singurul porc existent pe teritoriul Afganistanului a fost retras de la gradina zoologica din Kabul si plasat in carantina, pentru a evita panica in randul vizitatorilor care se tem ca ar putea contracta virusul gripei porcine, a anuntat miercuri directorul gradinii, potrivit AFP.

"Porcul a fost plasat temporar in carantina, in casuta lui de iarna, din cauza gripei porcine. Majoritatea oamenilor nu stiu prea multe despre noul virus gripal si cand vad un porc se panicheaza, crezand ca vor fi infestati. Astfel, pentru a alunga temerile vizitatorilor, am izolat animalul", a explicat directorul gradinii zoologice din Kabul, Aziz Gul Saqib.

Mai mult, Saqib a afirmat ca a trimis e-mail-uri si altor gradini zoologice internationale pentru a afla daca si ele si-au pus porcii in carantina, de teama contractarii gripei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a adoptat termenul de "nou virus gripal" A(H1N1) pentru a denumi maladia, tocmai pentru a evita confuzia cu o boala animala si pentru a risipi zvonul conform caruia virusul se poate transmite de la porc la om.

Potrivit ultimului bilant dat publicitatii de OMS, numarul cazurilor confirmate de gripa porcina a ajuns la 1.490 in toata lumea, in timp ce in Mexic, epicentrul epidemiei, 29 de persoane au murit.

Cu toate acestea, niciun caz de gripa porcina nu a fost raportat in Afganistan, cu atat mai mult cu cat tara nu are zboruri directe cu tarile afectate de noul virus gripal.

Capra - colega de tarc

Animalul aflat acum in carantina, cunoscut simplu drept "Porcul", este unul dintre cei doi ramatori primiti de Afghanistan in 2002, cadou din partea Chinei, dupa ce gradina zoologica a fost distrusa in timpul razboiului civil din 1992-1996. Celalalt porc, impreuna cu puii sai, au murit dupa ce au fost atacati de un urs.

Cu toate acestea, Porcul nu se simtea singur, sustine Saqib. "Porcul s-a imprietenit cu o capra si era fericit sa-si petreaca timpul cu ea in tarc, unde se mai aflau alte capre si cerbi, de asemenea", a explicat directorul.

Pentru afganii musulmani este ilegal sa mananci produse din carne de porc, acestea fiind sctrict interzise de religia islamica.