
Sociologul Dan Dungaciu, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai situatiei din Republica Moldova, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre victoria Partidului Comunist in alegeri si perspectiva relatiilor Bucuresti-Chisinau.
Intalnirea online a fost urmata de un interviu audio acordat redactorului sef al HotNews.ro, Cristian Pantazi.
Asculta interviul
Despre relatiile bilaterale la nivel de stat intre Republica Moldova si Romania, sa vorbit mult.
Intrebarea mea se refera la nivelul discret al societatii(individ). Cum descrieti relatiile intre indivizi originari din R.M si Romania si perspectivele acesteea in contextul politic actual (rezultatul alegerilor di R.M.) ? Cum sunt acceptati basarabenii Romania si invers in romanii in R.M.
Va multumesc,
Mark Cheptea
2.Ce sanse are opozitia democratica de a obtine acum sau/si in viitor o anulare a alegerilor furate la numaratoarea voturilor?
Consider ca aici e cheia, "nu conteaza cum si cine voteaza ci cum si cine numara voturile", ca sa citez un personaj infam.
Revenind la alegerile din Moldova, as avea cateva intrebari:
1. S-a speculat in unele medii ca alegerile ar fi fost fraudate de actuala conducere. In acest context, ce credeti ca ar trebui sa faca si ce credeti ca vor face: a) partidele de opozitie din Moldova, b) guvernul roman, c)comunitatea internationala?
2. Ce sanse credeti ca mai are Moldova sa se inscrie pe o traiectorie Europeana, in conditiile in care vor urma inca 4 ani de conducere comunista si, mai ales, in conditiile in care Rusia isi propune sa recreeze, intr-o noua formula, o federatie pe teritoriul fostului URSS?
3. Exista vreo sansa ca in conditiile crizei economice care va lovi Moldova in curand, noul guvern comunist sa nu aiba multe zile?
2. prea mici - vedeti si reactia Ferrerei Wakdner, care nu mentioneaza perspectiva europeana pt RM.
3. teoretic, da. Dar Rusia va interveni....
Europa nu va reactiona de o maniera semnificativa, vezi estomparea reactiilor ei la razboiul din Georgia, criza gazelor si retorica anti-ucraineana in context NATO.
Intrebarea este cat de solida si de durata poate fi miscarea anti-comunista la Chisinau, in conditiile in care intre 40 si 50% din populatie a votat cu Voronin? Cat pot rezista manifestantii fata in fata cu masinaria de stat a comunistilor?
De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru? De ce cu toate ca sunt nemultumiti de regimul comunist au votat totusi pentru continuarea actualei puteri?
Aveti vreo explicatie pt acest lucru?
Multumesc.
Totusi, acest portret este simplist, as spune. Trebuie sa vedem repartitia votului pe mai multe criterii, apoi vom putea exprima mai coerent cum s-a ajuns la asemenea procente. Presupunand ca ele ar fi reale, fireste.
Ce ziceti de o relatie mai buna a statului roman cu cetatenii moldoveni (peste 50%) care nu au votat si cu cei care au votat impotriva comunistilor?
Nu vi se pare ca un tratament preferential oficial in obtinerea cetateniei romane pentru ei ar imbunatati situatia?
Oficial, in acest moment, un roman basarabean poate obtine cetatenia romana cam in 10 ani (daca are acte doveditoare a ascendentei romanesti). In comparatie cu acesta, un arab poate obtine cetatenia romana in maxim 5 ani (prin casatorie cu o romanca).
Oficial, in ce priveste obtinerea cetateniei, basarabenii sunt tratati la fel ca si irakienii, daca nu mai rau.
Nu discut despre obtinerea cetateniei romane prin spaga.
De acord cu dumneavoastra, insa, ca perspectivele sunt cenusii si, mai mult, ca in aceste conditii presiunea pe cetatenia romana va creste considerabil.
Totusi, rezultatul votului va oferi si contra-argumente celor care le cauta...
Credeti ca simplificarea si grabirea procesului de acordare a cetateniei romanesti pentru basarabenii care o cer ar putea duce la o crestere majora a numarului romanilor cu acte din Moldova si prin urmare la o orientare spre vest a populatiei/subminare a sistemului comunist? Ce s-ar putea intampla cand peste 50% din populatia Moldovei ar avea cetatenie romana? Ce s-ar intampla daca ulterior ar fi interzisa prin lege dubla cetatenie? Eu as renunta usor la cea comunista, la fel ca multi altii. Vedeti acest lucru ca un posibil lucru "de facut" din partea guvernului roman in sprijinul populatiei romanesti de peste Prut?
Repet, insa - perpetuarea la Chisinau a unui regim care a fost, dupa 1990, cel mai contondent la adresa Romaniei nu ajuta foarte mult promotorii ideii de simplificare a procedurilor de la Bucuresti...
Ce credeti, vor avea loc revolte populare?
Revolte au loc chiar in acest moment - unul dintre argumente este "votul multiplu" care ar fi dus la fraudarea alegerilor. Sa vedem cum decurge situatia si care este pozitia (unita) a Opozitiei fata de alegeri si argumentele pentru invalidarea lor.
cand vor inceta jocul duplicitar intre noi si rusi?
nu este votul masiv pentru comunisti o dovada ca basarabenii ii prefera pe rusi?
2. Care ar fi actiunile care ar trebui luate in urmatorii ani, astel incat la urmatoarele alegeri sa se evite acelasi rezultat? (i.e. care sunt aspectele/actiunile de urmat la care "reactioneaza" cel mai bine cetatenii din fostele tari comuniste pentru a deprinde exercitiul democratic)?
Multumesc
V
2. Sa vedem cum se va lamuri problema acestor alegeri, apoi sa vedem cum va treace RM criza economica si masura in care se va indatora - si mai mult - Rusiei pentru asta...
Ce ar putea face poporul daca nu este de acord cu numirea noului presedinte comunist? Am putea face un prostest sau ceva de acest gen pentru a-l da jus de la putere?
Protestele nu sunt justificate daca nu exista incalcari ale democratiei sau drepturile omului. Articolul 3 din Conventia Europeana spune explicit ca este o obligatie asigurarea unor "alegeri libere, cu vot secret, in conditiile care asigura libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ". Deci...
Dar peste 8 ani daca tot comunistii vor veni la putere si in 2013 ?
Dar revin - 5 aprilie indeprteaza malurile Prutului si, inclusiv, Europa...
Site-ul unor oameni care vor sa faca ceva si anume www.curaj.net a reusit sa convinga sau mai degraba sa adune cateva procente opozitiei, insa cum ati reusi sa explicati populatiei din mediul rural ca alegerea pe care au facut-o nu este cea mai buna? Si ultimul lucru.. Cum comentati alegerea facuta de populatia strict rusa din RM ?? lor le este bine in RM sau voteaza inconstient? Succes
1. obiectivul final al comunistilor de la Chisinau si al papusarilor care ii manevreaza este divizarea Romaniei in trei si formarea Moldovei Mari, cu institutii, traditii si biserica independente de Valahia si Transilvania, dar, bineinteles, dependente de Moscova. Personal, cred ca e o aberatie, dar ei si rusii sunt convinsi ca nu e, si e probabil ca de acum incolo vor fi si mai virulenti in atacurile lor anti-romanesti (in fond, nu mai departe de cateva luni, un ministru RM a formulat clar pretentii teritoriale la adresa noastra, care suntem membri UE si NATO - si nici UE, nici NATO, nici noi nu am avut vreo reactie).
In opinia dumneavoastra, ce e de facut, pe termen lung, cu aceasta problema?
2. este aceasta RM, condusa neintrerupt in cei 18 ani de existenta de nomenclaturisti sovietici si neo-stalinisti care ne ataca zilnic si lovesc in interesele noastre nationale, ceea ce ne-am dorit atunci cand i-am recunoscut independenta, in 1991? mai este valabila aceasta declaratie de independenta? poate ar trebui sa ne retragem recunoasterea pentru acest simulacru de tara, sub denumirea de RM? in fond RM a redevenit gubernie ruseasca, dar una fata de care Rusia nu are nici o obligatie, poate oamenilor le-ar fi fost chiar mai bine si aveau mai multa libertate si burtile mai pline daca nu se desprindea din Federatia Rusa.
2. Eu ma tem de altceva - constat ca pe zi ce trece Chisinaul este tot mai dispus sa isi nege el insusi independenta - nu mai e nevoie sa o "retraga" nimeni. O transnistrizare a RM asta inseamna, de fapt - intrarea explicita, formala, sub dominatia Federatiei Ruse.
Cum credeti c-au votat etnicii rusi la aceste alegeri?
Va multumesc,
Andrei Cioara
Cum ati caracteriza actiunile PPCD si ale lui Iurie Rosca, care pe toata durata campaniei electorale parea mai mult preocupat sa loveasca in partidele democratice de dreapta si niciodata nu a criticat Partidul Comunistilor, ba chiar il sustinea deschis prin canalele lor media?
Intreb.2
Nu vi se pare ca scopul primordial al PPCD-ului in aceasta campanie a fost de fapt mentinerea comunistilor la Putere prin orice mijloace si nu atat accederea in Parlament?
Intreb.3
Exista precedente in Europa in care un partid crestin-democrat sa se coalizeze cu un partid comunist?
Va multumesc.
De data asta sora mea a gasit pe lista pe mama decedata demult, si comisia a refuzat sa accepte copia dupa certificatul de deces - de ce oare? Si asta in Chisinau!
Ce se poate face, d-ul Dungaciu?
Cine credeti ca va fi "urmasul" lui Voronin si cum credeti ca vor evolua relatiile R. Moldova cu Transnistria (si Rusia, in general) in urma castigarii alegerilor de catre comunisti?
Se poate vorbi de un procent prestabilit de influenta(sub forma de tratat international) in functie de care se imparte puterea in R.M.?
Astfel sa zicem: 60% pro-rusi 40% pro-romani?si in functie de acest procentaj sa evolueze campul politic?
Cu deosebita stima,
Straistaru Eugen
Solutia este efectul de vitrina - in masura in care il putem produce.
2. de ce romania nu se implica cultural si economic in moldova? de ce nu sunt ziare, nu merg cu spectacole, actori, muzicanti acolo?
3. de ce ieri si azi presa nu mediatizeaza deloca evenimentele de acolo? in schimb gigi becali e in top, chiar nu le pasa la nimeni?
4. de ce romania are ministri de externe asa de prosti incat nu stiu, nu pot sa faca ceva
va multumesc
Improvizam, deseori, ridicol.
Avand in vedere comportamentul regimului "pseudo-comunist" de la Chisinau fata de de Bucuresti, in cei 8 ani de guvernare anteriori, am toate premisele sa cred ca isi vor mentine cursul de politica externa fata de Romania. Pe de alta parte, tind sa cred ca Bucurestiul nu mai poate ramane "neutru si calm" fata de aceasta politica de sfidare si va trebui sa adopte o pozitie mai ferma.
In acest context, care va fi impactul alegerilor din 5 mai asupra regiunii, mai ales asupra relatiilor Romania-Ucraina, Romania-Rusia?
Cred ca alegerile din 5 mai sunt mai importante dpdv regional, decat pt. R. Moldova
Dvs. ce credeti?
Va multumesc
De ce tace Romania, de ce tace comunitatea internationala in urma protestelor impotriva fraudarii alegerilor?
De ce nu condamna fraudarea alegerilor?
De ce ii abandonam acum in ceasul al 12-lea pe romanii de peste Prut?
De ce suntem lasi din nou?
De ce nu le raspundem la strigatul de disperare si le dam mesajul abandonarii noastre prin tacerea de fier care s-a pus peste Romania?!
Rusine guvernului roman! Rusine Romaniei! Rusine Presedintelui Romaniei! Rusine SUA! Rusine UE!
1) este posibil ca rezultatul alegerilor sa fie cel real si implicit sa reprezinte alegerea cetatenilor RM?
2) credeti ca o procedura mai rapida de obtinere a cetateniei romane pt descendentii celor care au fost nascuti in Romania Mare ar ajuta la ceva?
3) considerati ca Romania ar trebui sa aibe o activitate economica mai mare in RM? Ar ajuta la ceva?
Ar trebui, dar ar trebui sa vrea si Chisinaul. Oricum Romania este principalul partener economic al RM (in sensul de loc unde exporta firmele din RM).
Cadru didactic fiind banuiesc ca stiti ce tratament se aplica studentilor basarabeni care vor sa-si faca studiile universitare sau post-univeristare in Romania. Ma refer nu numai la taxe, ci si la faptul ca, de la intrarea in UE s-au pierdut/anulat toate conventiile anterioare. Ministerul invatamantului chiar nu are nimic de spus pe tema asta?
De asemenea, probema acordarii cetateniei romane mai ales celor care fac dovada clara a apartenetei vechii Romanii, a urmasilor acestora. De ce, exact cum s-a mai formulat o intrebare anterioara, se acorda cu atata usurinta cetatenia romana arabilor si altor nespalati de acest gen ?
Multumesc !
- alegerile parlamentale?
- o revolta populara?
Mantionez ca la ora la care postez, tinerii basarabeni sunt pe punctul de a forta intrarea in parlament si palatul prezidential.
Credeti ca SUA sau UE au vreun interes in a se confrunta cu Rusia prin escalarea tensiunii politice din Moldova?
Ce stiti de institutul de cercetare care a facut exit-pollul care ii arata cu aproape 50% pe comunistii moldoveni? Cand a aparut, cine il finanteaza, cine il controleaza, ce alte cercetari de piata a mai facut acest institut?
Care este situatia la ora actuala a prevederilor Acordului/Tratatului de la Istanbul privitor la retragerea Armatei a XIV-a rusesti din Transnistria?
Sub egida carei rezolutii ONU se gasesc soldati rusi in Republica Moldova?
Multumesc si numai bine!
Nu cred ca au acest interes, dar problema este ce interese are populatia, guvernarea de la Chsinau etc. Lucrurile trebuie clarificate pe plan intern la inceput.
Despre institut, vedeti www.ipp.md
Acordurile sunt... pe hartie. Vedeti si recenta vizita a lui Vladimir Voronin la Moscova, unde a semnat un document care nu e deloc in spiritul Istambulului.
Ce se poate face pentru a demonstra aceste falsificari ?
O zi buna!
Am inteles ca Orange a blocat si ea transmisia...