Presedintele american Barack Obama trebuie sa renunte la incurajarea aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO, pentru a-si imbunatati relatiile cu Rusia, potrivit unui raport publicat luni, la Washington, de o comisie bi-partita formata din parlamentari si experti, relateaza AFP.

Printre cele 19 recomandari adresate noii administratii americane pentru relansarea relatiilor cu Moscova, deterioriate in perioada mandatului Bush, autorii noteaza ca Statele Unite trebuie "sa accepte ca nici Ucraina si nici Georgia nu sunt pregatite sa adere la NATO".

Autorii propun, in schimb, "o relatie speciala cu NATO, fara o aderare formala", care ar putea oferi suficiente garantii pentru independenta celor doua state.

Comisia este prezidata de doi influenti senatori americani, democratul Gary Hart si republicanul Chuck Hagel, care au fost primiti, saptamana trecuta, de presedintele rus Dmitri Medvedev.

Apreciind ca este necesara respingerea oricaror tentative ale Rusiei de a-si revendica o sfera de influenta in spatiul fostei URSS, raportul ii recomanda lui Obama sa "reexamineze amplasarea scutului antiracheta in Polonia si in Cehia".

Din punct de vedere economic, autorii invita guvernul american sa faciliteze aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului si sa revoce cat mai rapid amendamentul Jackson-Vanik, o dispozitie din perioada Razboiului Rece care limiteaza relatiile comerciale dintre Rusia si Statele Unite din anul 1974.

Raportul a fost prezentat consilierului pentru securitatea nationala a lui Barack Obama, generalul Jim Jones, si vicepresedintelui american, Joe Biden, a precizat Hagel, intr-o conferinta de presa.