Intr-un gest simbolic, administratia SUA va da asigurari ca nu doreste sa rastoarne regimul islamic din Iran, scrie joi The Guardian. O scrisoare redactata de echipa presedintelui Barack Obama sugereaza Iranului sa ia in considerare beneficiile pierderii statutului de paria in lumea occidentala.

Asa cum s-a vazut din cele mai recente declaratii, Obama manifesta o dorinta puternica de a dezgheta relatiile cu statul islamic. In acest sens, Departamentul de Stat american lucreaza la aceasta scrisoare inca de cand Obama a fost ales, intr-o replica a mesajului de felicitari transmis de presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la 6 noiembrie.

Diplomatii au aratat ca raspunsul lui Obama este un gest simbolic cu un ton complet diferit fata de cel adoptat de administratia Bush, care a descris Iranul ca parte a unei "axe a raului".

Oficialii Departamentului de Stat american au redactat cel putin trei versiuni ale acestei scrisori, care ar da asigurari ca Washingtonul nu doreste sa elimine regimul islamic, ci asteapta pur si simplu o schimbare de comportament. Mesajul va fi adresat fie intregului popor iranian si transmis direct liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fie ca o scrisoare deschisa.

Miercuri, Ahmadinejad a declarat ca asteapta rabdator mesajul administratiei Obama: "Vom urmari cu atentie declaratiile, vom studia actiunile lor si, daca vom remarca schimbari reale, vom veni in intampinarea lor."

Scrisoarea de felicitare trimisa de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad lui Barack Obama, dupa victoria acestuia in cursa pentru Casa Alba, a fost un gest apreciat de opozitie, dar criticat dur de conservatori.

Scrisoarea "prezenta o imagine umana, rationala si pasnica a Iranului", potrivit unor comentatori. Alti analisti au aratat ca initierea contactului cu Statele Unite, cu care relatiile au fost intrerupte in urma revolutiei islamiste din 1979, este responsabilitatea ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios suprem, si nu a lui Ahmadinejad.