Cel putin 15 persoane, in majoritate membri al-Qaeda, au fost ucise vineri de tiruri de rachete in nord vestul Pakistanului, o tinta frecventa a Statelor Unite ale Americii, anunta AFP.Acesta este primul atac de acest tip din mandatul lui Barack Obama.

Ultimul tir de rachete a facut cel putin sapte morti si zeci de raniti. Cea mai mare parte a persoanelor ucise sunt cetateni straini, a declarat un responsabil local.

Doua rachete trase cel mai probabil de o drona americana au lovit o casa in Wana, cel mai mare oras din Waziristanul de Sud, un district din zona tribala cunoscuta drept un bastion al talibanilor si al extremistilor al-Qaeda.

Inainte de acest atac, in Waziristanul de Nord, "un reper al combatantilor islamisti a fost distrus, cel putin cinci combatanti straini si trei localnici fiind ucisi", au declarat pentru AFP inalti responsabili din regiune. Acestia folosesc termenul "strain" pentru a desemna membrii retelei teroriste al-Qaeda.

Doar armata americana si CIA, care opereaza in Afganistan, dispun de drone in regiune.

Astfel de tiruri de rachete au devenit frecvente in ultimele luni in regiunea tribala, fiind insotite, de fiecare data, de protestele formale ale Islamabadului. Presa americana si pakistaneza au relalat de mai multe ori existenta unui acord secret intre SUA si Pakistan care autorizeaza bombardamentele.

Atacuri de vineri reprezinta primele de acest fel in mandatul noii administratii de la Washington, in conditiile in care Barack Obama a facut din lupta impotriva extremistilor din Afganistan si Pakistan una dintre prioritatile politicii sale externe.

Presedintele american a demonstrat astfel ca, in ochii sai, lupta impotriva talibanilor din Afganistan nu poate fi separata de cea impotriva militantilor al-Qaeda din tara vecina, Pakistan.