Fortele israeliene au prelaut controlul asupra partii de nord a Fasiei Gaza, la mai putin de 24 de ore de la declansarea ofensivei terestre. De cealalta parte, miscarea Hamas a promis sa lupte pana la ultima suflare, avertizand ca Gaza va fi "cimitirul israelienilor", transmite CNN. Presedintele israelian Shimon Peres a respins duminica posibilitatea incheierii unui armistitiu, relateaza Reuters. Cel putin 500 de palestinieni au fost ucisi si alti 2.450 raniti in ofensiva israeliana din Fasia Gaza. Zeci de mii de manifestanti au protestat in mai multe capitale europene fata de operatiunile militare ale Israelului in Gaza, cerand incetarea imediata a focului.

O romanca a fost ranita in timpul raidului aerian din Gaza

Peste1.000 de romani din Gaza nu pot parasi zona pentru ca nu au pasapoarte. Majoritatea cetatenilor romani sunt femei casatorite cu palestinieni. Nu se stie daca cetatenii romani care au cerut ajutor vor mai putea parasi orasul Gaza. In acest moment chiar daca romanii obtin aprobarea de a parasi Fasia Gaza, ei nu mai pot face acest lucru din cauza luptelor care se defasoara la sol. O romanca, Mitrea Ana, in varsta de 42 a fost ranita in timpul ofensivei de acum sapte zile din Gaza, dar starea ei de sanatate este buna, potrivit Realitatea Tv. Romanca nu a putut pleca din Gaza pentru ca avea pasaportul expirat.

MAE: 55 de romani si 9 palestinieni au cerut ajutor pentru evacuarea din Gaza

MAE a anuntat ca 55 de cetateni romani (14 femei, 5 barbati si 36 de copii) si 9 cetateni palestinieni au solicitat asistenta consulara pentru a parasi Fasia Gaza. MAE subliniaza ca "iesirea cetatenilor din Fasia Gaza va putea fi asigurata numai dupa obtinerea aprobarii autoritatilor israeliene".

Pozitia Ministerului Afacerilor Externe fata de escaladarea situatiei din Fasia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe exprima profunda ingrijorare in legatura cu escaladarea situatiei din Gaza si afirma nevoia urgenta privind incetarea actiunilor si asigurarea conditiilor care sa permita accesul asistentei umanitare in zona de conflict si protejarea civililor, se arata intr-un comunicat.

Pentru Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei este prioritara preocuparea pentru situatia cetatenilor romani din zona. MAE face toate demersurile posibile pentru a facilita evacuarea cetatenilor romani care doresc sa plece din Fasia Gaza.

Impas diplomatic:

  • Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit pentru a discuta situatia din Fasia Gaza, fara a ajunge la o intelegere in privinta unei rezolutii care sa condamne atacul israelian in zona.
  • Miscarea islamista palestiniana Hamas califica drept "farsa" incapacitatea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite de a ajunge la un consens in privinta unui text care sa ceara incheierea ostilitatilor.
  • Statele Unite au cerut incheierea unui armistitiu durabil intre palestinieni si israelieni, care sa-i impiedice pe militantii Hamas sa mai lanseze rachete asupra Israelului.
  • Franta a condamnat ofensiva terestra israeliana.
  • Comisia Europeana a cerut Israelului sa asigure un "spatiu umanitar" pentru distribuirea ajutorului in Fasia Gaza, anuntand duminica un ajutor suplimentar de trei milioane de euro pentru acest teritoriu palestinian, informeaza AFP.
  • Rusia s-a declarat "profund ingrijorata" de situatia din Fasia Gaza si a anuntat ca va trimite un emisar in regiune pentru a contribui la eforturile diplomatice in vederea obtinerii unui armistitiu.

Ehud Barak: Ofensiva din Fasia Gaza va fi extinsa atat cat va fi necesar

Ofensiva israeliana impotriva miscarii Hamas din Fasia Gaza va fi extinsa "atat cat va fi necesar", a declarat duminica ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, inainte de reuniunea Cabinetului la sediul Ministerului Apararii din Tel Aviv.

"Aceasta operatiune nu va fi usoara. Ea va fi extinsa si intensificata atat cat va fi necesar", a declarat Barak.

UE: Este o defensiva, nu o ofensiva

Presedintia ceha a UE considera ca atacul terestru al Israelului in Fasia Gaza este "o defensiva, nu o ofensiva".

"La acest moment, din perspectiva ultimelor zile, intelegem acest pas drept o defensiva, si nu o actiune ofensiva", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei cehe a UE, Jiri Potuznik.

Armata israeliana afirma ca obiectivul operatiunii este distrugerea infrastructurii Hamas

Obiectivul operatiunii israeliene din Fasia Gaza consta in distrugerea infrastructurii teroriste a miscarii Hamas, a declarat un purtator de cuvant militar israelian, citat de AFP.

Armata israeliana a inceput si mobilizarea a mii de rezervisti, pentru situatia in care fortele terestre vor extinde incursiunea terestra. Primii rezervisti au inceput sa soseasca la bazele lor sambata seara iar altii sunt asteptati sa ajunga duminica.

Apeluri internationale pentru incetarea violentelor in Fasia Gaza

Lideri ai celor doua state arabe care au incheiat tratate de pace cu Israelul au condamnat ofensiva israeliana in Fasia Gaza, tranmit agentiile internationale de stiri. Presedintele Egiptean, Hosni Mubarak, a declarat ca Israelul ar trebui sa incheie imediat si fara preconditii invazia in Fasia Gaza.

De asemenea, regele Abddulah al Iordaniei a facut apel la incetarea atacurilor Israelului in Gaza. Si premierul britanic, Gordon Brown, si-a reiterat apelul vizand o incetare imediata a focului in Fasia Gaza si a cerut statelor arabe sa ajute la oprirea conflictului din Orientul Mijlociu.

Intr-un interviu acordat postului BBC, premierul britanic a spus ca orice solutie trebuie sa includa incetarea furnizarii de arme in regiune si asigurarea unei monitorizari internationale. In opinia sa, puterile arabe trebuie sa aplice masuri care sa asigure inchiderea cailor ilegale folosite pentru livrarea de armament in Fasia Gaza.

Proteste in mai multe capitale europene fata de operatiunile militare din Gaza

Zeci de mii de manifestanti au protestat in mai multe capitale europene fata de operatiunile militare ale Israelului in Gaza, cerand incetarea imediata a focului, informeaza RRA.

Peste 20.000 de manifestanti s-au adunat la Paris, proteste avand loc si la Bruxelles, Haga, Amsterdam si in alte orase din tari scandinave. La Londra, mii de persoane au aruncat cu pantofi asupra politistilor care pazeau intrarea in resedinta premierului britanic.

Protestului londonez s-au alaturat si fostul primar al capitalei britanice, Ken Livingstone, cantareata Annie Lennox, precum si mai multe personalitati ale mass-media britanice. Demonstratii similare au mai avut loc duminica si la Manchester, Glasgow, Edinburgh si Portsmouth.

Ofensiva terestra israeliana in Gaza: