La numai cativa kilometri de granita cu Coreea de Nord, organizatii civice si dizidenti din Coreea de Sud lanseaza mesaje impotriva regimului de la Phenian, cu ajutorul baloanelor umplute cu heliu. Umplute cu zeci de mii de fluturasi, acestea sunt destinate coreenilor din nord, lipsiti de informatie. Echilibrul diplomatic dintre cele doua state, si asa fragil, este pus in pericol, scrie bbc.co.uk.

Lee Min-bok, dizident nord-coreean, traieste acum in sud si trimite fluturasi cu mesaj religios si critici impotriva regimului de la Phenian. "Dragi nord-coreeni, el este un general care mananca fiertura de orez impreuna cu poporul? Dar cum se face ca are grasime pe solduri si barbie dubla daca manca doar fiertura de orez? Cum se face ca oamenii mor de foame, iar tara cheltuie enorm pentru extravagantele lui?", scrie Lee in mesaje.

Baloanele, spune el, sunt perfecte pentru o asemenea lupta, pentru ca zboara la altitudini la care sunt greu detectate de radare.

In alte mesaje, se mentioneaza ca sanatatea lui Kim Jong Il este subreda, ca rezultat al atacului cerebral survenit in luna august. Presa internationala mentiona ca, in urma cu doua luni, Kim Jong Il ar fi suferit un al doilea atac, iar "ultimul lucru pe care regimul de la Phenian si-l doreste este ca poporul sa se simta in nesiguranta", arata Brian Myers, profesor la Universitatea Dongseo, Coreea de Sud.

Presa din Coreea de Nord reclama ca autoritatile din Seul se dovedesc incapabile sa stopeze acest fenomen, in conditiile in care comunistii au impus deja restrictii turistilor si au redus schimburile economice din cauza mesajelor. Guvernul sud-coreean le solicita activistilor sa suspende transmiterea lor, insa nu toti renunta. "Putem lansa baloanele de oriunde, tot ce ne trebuie este ca vantul sa bata in directia potrivita", spun ei.