Presedintele rus Dmitri Medvedev a mers la summitul UE-Rusia de saptamana trecuta, din Franta, insotit de doua persoane, descrise oficial drept "doctori", care degustau mancarea, pentru a nu fi otravit, relateaza The Sunday Telegraph in editia electronica, citat de Mediafax.

Oficiali francezi din domeniul securitatii au dezvaluit ca tot ce mananca sau bea presedintele rus trebuie gustat intai de apropiatii sai. O sursa de la Kremlin a confirmat ca presedintele intotdeauna calatoreste cu cel putin o persoana care verifica ingredientele, dar nu si mancarea preparata.

"Un Medvedev paranoic vine in capitala Coastei de Azur", a scris ziarul Nice Matin, intrebandu-se daca presedintele rus era ingrijorat ca cineva ii va pune poloniu in salata. Statul rus este acuzat ca a planuit asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent KGB care a murit la Londra in urma cu doi ani, dupa ce a fost otravit cu poloniu, o substanta puternic radioactiva.

Consilierii de securitate ai presedintelui, 23 in total, au refuzat de asemenea o oferta din partea presedintiei franceze a Uniunii Europene de a accepta masini si soferi, folosind in schimb trei avioane pentru a aduce 17 limuzine blindate rusesti. Vehiculele rusesti sunt de asemenea transportate oriunde se deplaseaza presedintele, a precizat sursa de la Kremlin.

Serviciile secrete ruse au incercat de asemenea sa verifice toate persoanele intalnite de presedinte la Nisa, iar viceprimarului orasului i s-a cerut sa prezinte un CV inainte ca Medvedev sa accepte sa viziteze primaria.