Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat ca are in vedere prelungirea mandatului prezidential pana la 6 ani, in loc de 4 ani, si schimbarea Constitutiei. Reforma a fost gandida inca din timpul presedintiei Putin, spun cei de la Kremlin, si tot lui ii va servi, scrie Vedomosti, citind surse de la Kremlin. Pasul urmator ar fi demisia in 2009 a lui Medvedev si reinscaunarea lui Vladimir Putin la Kremlin.

Marirea perioadei prerogativelor prezidentiale reclama modificarea articolului 81 din Constitutia Rusiei, pentru Duma – art. 96. „Nu este vorba de o reforma constitutionala, ci numai de o corectare a Legii fundamentale, a asigurat Medvedev. Este vorba de amendamente cu adevarat importante, menite insa sa clarifice anumite aspecte, nu sa modifice esenta institutiilor politice si legislative in vigoare”, a subliniat seful statului.

Este o reforma constitutionala curata, il contrazice Tamara Morsciakova, fost judecator al Curtii Constitutionale, pentru ca modifica relatia dintre guvern si parlament, pentru ca schimba termenele de legislatura pentru principalele institutii ale puterii de stat. Amendamentele preconizate nu sunt valabile pentru actualul presedinte si actuala componenta a Dumei de stat, a anuntat consilierul prezidential, Larisa Brycheva.

Nu este improvizatia lui Medvedev, reforma a fost gandita sub Vladimir Putin, iar autorul ei este prim-adjunctul administratiei de la Kremlin, Vladimir Surkov, spune un functionar al aparatului prezidential, citat de Vedomosti.

Planul a fost pus la punct inca din 2007, a precizat un apropiat al administratiei prezidentiale, si prevedea alegerea unui succesor care sa realizeze modificarile constitutionale de rigoare si reformele sociale impopulare, pentru ca Putin sa revina la Kremlin pentru o durata mai lunga.

Interlocutorul Vedomosti a presupus ca, in virtutea acestui scenariu, Medvedev isi poate depune mandatul inainte de incheierea lui, invocand drept justificare a gestului sau amendamentele aduse Legii fundamentale, alegerile prezidentiale putind, in acest caz, fi organizate inca in 2009.

Atunci vor fi despartite alegerile parlamentare si cele prezidentiale, exact despre ceea ce vorbea Putin, concomitent ele urmand sa aiba loc numai in 2021, pana cand a fost elaborata Strategia-2020. Alta sursa apropiata administratiei prezidentiale a aratat ca, de fapt, campania prezidentiala pentru Putin a inceput deja. Are propriul sau site. La congresul Rusiei unite din 20 noiembrie, va rosti un discurs-program.