Karl Rove, strategul republican care s-a aflat in spatele victoriilor lui George W. Bush in 2000 si 2004, s-a declarat convins ca democratul Barack Obama va castiga detasat alegerile de marti din Statele Unite. Intr-un articol postat pe blogul sau, Rove sustine ca senatorul de Illinois va obtine 338 de voturi electorale, cu mult peste cele 270 necesare sa-si asigure victoria.

Cel mai cunoscut strateg republican, asa cum mai este cunoscut in SUA, sustine ca Obama se va impune in cateva dintre asa-numiteleswing state, incluzand Florida, Ohio, Pennsylvania, Colorado, New Mexico, Minnesota, Virginia si Iowa. Dintre statele care vor decide alegerile McCain, pe care strategul il crediteaza cu 200 de voturi electorale, va castiga doar Missouri.

Diferenta de voturi electorale dintre candidati ar fi cea mai mare inregistrata din 1996 incoace in cursa pentru Casa Alba. In urma cu 12 ani, democratul Bill Clinton il invingea pe contracandidatul sau republican Bob Dole cu 379 la 159 de voturi electorale.

Numerosi analisti americani au prognozat in ultimele zile ca democratul Barack Obama va castiga alegerile pentru Casa Alba, devenind astfel primul presedinte afro-american din istoria Statelor Unite. Majoritatea comentatorilor au afirmat ca senatorul de Illinois va obtine peste 300 de voturi electorale, ceea ce reprezinta un numar suficient pentru a fi ales presedinte.

Astfel, James Carville, strateg democrat, unul dintre principalii colaboratori ai fostului presedinte Bill Clinton, a afirmat ca Barack Obama va castiga 365 de voturi electorale; Alex Castellanos, consultant republican, fost membru al echipei de campanie a lui Mitt Romney, a prognozat ca democratul va castiga 318 voturi electorale, obtinand victoria in Florida, Pennsylvania, Virginia, Colorado, New Mexico si Nevada; Mark Halperin, Time Magazine, a prezis ca Obama va catiga 349 de voturi electorale, in timp ce George Stephanopoulos, fostul director de comunicare al presedintelui Clinton, crede ca democratul va obtine 353 de voturi electorale.

Pentru a castiga alegerile prezidentiale, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale din totalul de 538.