New York, dimineata zilei de 11 septembrie 2001. Aparent, o dimineata ca oricare alta. Istoria avea sa se schimbe, insa, ireversibil la ora 8:46. Un avion venit parca de nicaieri lovea turnul de nord World Trade Center. Cateva minute mai tarziu, un alt avion se izbeste de celalalt turn geaman. In acel moment, toata lumea intelegea ca nu mai putea fi vorba despre un accident. Televiziunile din intreaga lume transmiteau imagini socante cu simbolurile New York-ului, cei mai inalti zgarie nori, cuprinsi de flacari. Cea mai puternica tara din lume parea la pamant.

De parca haosul creat nu era suficient, in apropiere de Washington, cladirea Pentagonului e lovita dupa acelasi scenariu - un avion deturnat.

La 7 ani de la 11 septembrie, Ossama bin Laden, cel care a planuit atacurile, este inca in libertate si continua sa trimita mesaje video in care ameninta lumea. Celor aproape 3 mii de victime ale atacurilor de la 11 septembrie li s-au adaugat, intre timp, alte sute de mii de oameni ucisi in razboiul din Irak, pornit de americani sub pretextul ca regimul Saddam Hussein ar avea legaturi cu Al-Quaida si arme de distrugere in masa.

  • Remember 11 septembrie

Pe 11 septembrie 2001, 19 teroristi ai retelei Al-Quaida au deturnat 4 avioane. Doar unul dintre ele a gresit tinta. Celelate 3 au lovit turnurile gemene si Pentagonul. La New York, incendiile devastatoare - pe care, in mod ciudat, pompierii le declarasera "sub control" au slabit structura de rezistenta a cladirilor. Ambele turnuri gemene erau la pamant dupa mai putin de doua ore. Unul dupa 56 de minute, iar celalalt, dupa 103. Bilanul victimelor - 2.978 de morti, dintre care 2.749 la New York.

Cel de-al patrulea avion deturnat are si el propria poveste. Varianta oficiala este o rebeliune a pasagerilor, care, cu pretul vietii, i-au impiedicat pe teroristi sa loveasca tinta. Pasagerii aflasera despre celelalte 3 avioane si au incercat sa preia controlul avionului, insa aeronava s-a prabusit in Pennsylvania. Pe seama celui de-al patrulea avion a circulat, insa, si o varianta neoficiala: armata americana ar fi ales sa ii sacrifice pe cei de la bord pentru a salva alte potentiale victime, doborand pur si simplu avionul.

  • Razboiul din Irak

11 septembrie a fost si momentul care i-a facut pe americani sa declare razboi terorismului. In martie 2003, o coalitie militara condusa de Statele Unite, al caror principal aliat era Marea Britanie, invada Irakul. Motivul invocat atunci de americani era acela ca regimul Saddam Hussein era suspectat de detinerea unor arme de distrugere in masa, dar si de legaturi cu Al-Quaida. Victoria trupelor aliate nu a intarziat, dar a aruncat Irakul in haos.

Dupa ce armata irakiana a fost infranta de aliati, Saddam Hussein a fost nevoit sa isi petreaca ultimele luni de viata într-o groapă într-un sat din regiunea Tikrit, unde a fost capturat la 13 decembrie 2003. Saddam a fost predat tribunalului penal irakian, care l-a condamnat pe 5 noiembrie 2006 la moarte, iar pe 26 decembrie 2006, verdictul a fost confirmat.

Fostul dictator a fost executat pe 29 decembrie 2006, în timpul nopţii, prin spanzurare. El trebuia executat pana in zori, deoarece urma o sarbatoare musulmana. Calaii spun ca Saddam a murit calm, cu Coranul in mana, iar ultimele sale cuvinte inainte sa moara ar fi fost ca irakienii sa fie uniti şi sa nu ia contact cu iranienii. Trupul neinsufletit al lui Saddam a fost predat familiei, fiind ingropat dupa 24 ore de la executie, asa cum cere traditia musulmana. Fostul dictator a fost înmormantat in satul sau natal Al-Awja, alaturi de fiii sai, ucisi tot in timpul razboiului din Irak.

Rasturnarea regimului lui Saddam Hussein nu a insemnat si sfarsitul razboiului. Conflictul armat a aruncat tara in haos. Atentatele s-au inmultit, din ce in ce mai multi insurgenti au fost atrasi in Irak de ura impotriva americanilor, iar viata irakienilor de rand s-a deteriorat tot mai mult.

Razboiul din Irak a provocat moartea a sute de mii de civili, iar in tabara americana, ultimul bilat indica peste 4.000 de soldati rapusi.

Tot mai multe tari aliate ale Statelor Unite incep, usor-usor, sa isi retraga trupele din Irak. Nici motivul invocat de Washington la inceputul conflictului - armele de distrugere in masa ale lui Saddam - nu mai sta de mult in picioare. Razboiul din Irak merge insa mai departe, fara ca nimeni sa stie incotro si cat va mai dura.

  • Osama bin Laden

In ciuda eforturilor americanilor de a-l captura, cel despre care se crede ca a planuit atacurile de la 11 septembrie 2001 este inca liber. Chiar daca au existat zvonuri ca Osama bin Laden nu ar mai fi in viata sau ca ar mai avea doar cateva luni de trait, cel mai cautat om de pe planeta continua sa apara in diverse inregistrari in care ameninta lumea.

Dupa 11 septembrie, a mai dat doua lovituri majore acolo unde lumea se astepta mai putin: pe 11 martie 2004, la "aniversarea" a doi ani si jumatate de la 11 septembrie, 4 explozii produse simultan in patru statii de tren din Madrid au provocat moartea a 191 de persoane si ranirea a aproape 1.500. Un an mai tarziu, au urmat atentatele de la Londra, de pe 7 iulie 2005: trei bombe au explodat in metroul londonez, iar ce-a de-a patra intr-un autobuz. Exploziile au avut loc aproape simultan si au lovit sistemul de transport londonez in cel mai aglomerat moment al zilei - la orele de varf ale diminetii. Bilantul: 52 de persoane au murit si aproape 700 au fost ranite.

Dupa 7 iulie 2005, s-a "lasat linistea". Cu toate ca bin Laden a amenintat de zeci de ori Europa si Statele Unite cu atentate distrugatoare, Al-Quaida nu a mai lovit in aceste parti ale lumii.

In timp, zvonurile cum ca Osama bin Laden nu ar mai fi in viata s-au inmultit. De fiecare data insa, liderul Al-Quaida revenea cu noi mesaje de amenintare. Ultimul mesaj audio de la Osama bin Laden dateaza din iunie anul acesta.

In luna iulie, revista TIME, care cita un raport CIA, scria sa Osama bin Laden ar mai avea de trait doar intre 10 si 18 luni, din cauza unei boli de rinichi.

Cu sau fara bin Laden, Al-Quaida a continuat sa ameninte. Cea mai temuta retea terorista din lume a avertizat ca va comite atentate inclusiv la cele doua evenimente sportive majore ale acestui an: Campionatul European de Fotbal si Jocurile Olimpice. Lumea a rasuflat insa usurata, dupa ce ambele competitii s-au desfasurat impecabil.

  • Al-Quaida, prea slabita pentru a mai comite atentate de amploare?

La inceputul acestei saptamani, seful Serviciului german de Informatii Externe, Ernst Uhrlau, declara intr-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel ca reteaua terorista Al-Qaida este mult prea slabita in acest moment pentru a mai putea organiza atentate de amploarea celor din 11 septembrie.

Ernst Uhrlau avertiza, totusi, ca lumea trebuie sa se astepte la "atentate cu explozibil cu consecinte enorme", comise de islamisti radicali "locali", instalati in unele state europene.

"Al-Qaida nu mai este in situatia de a pregati si executa atentate de o importanta comparabila cu cele din 11 septembre 2001. Succesul operatiunilor fortelor de securitate internationale au pus o presiune constanta asupra structurilor Al-Qaida. In particular, in Europa, un atentat planificat va fi dificil de pus in practica", a spus oficialul german.