Administratia americana intentioneaza sa vanda Emiratelor Arabe Unite un sistem avansat de aparare anti-racheta, evaluat la peste 7 miliarde de dolari, care ar putea fi folosit impotriva rachetelor balistice ale Iranului, au declarat, pentru Reuters, surse apropiate tranzactiei.

Pentagonul urmeaza sa notifice Congresul asupra acestei propuneri, prima care vizeaza asa numitul Terminal High Altitude Area Defense - THAAD, construit de Lockheed Martin Corp (LMT.N). Raytheon Co (RTN.N) va asigura sistemul radar.

Odata notificat asupra acestei propuneri, Congresul are la dispozitie 30 de zile pentru a aviza vanzarea de armament.

Sistemul THAAD, care include interceptoare anti-racheta, unitati de foc si radare, ar putea deveni functional in decurs de un an de la aprobarea tranzactiei.

Un expert american afirma ca Emiratele Arabe Unite intentioneaza sa achizitioneze de mai multa vreme un "antidot sofisticat" pentru rachetele balistice ale Iranului.

"Emiratele sunt ingrijorate de mai multi ani ca ar putea fi subiectul unei razbunari in cazul unui atac al SUA sau al Israelului asupra facilitatilor nucleare iraniene", explica Kenneth Katzman, un expert pe problemele Golfului de la Congressional Research Service.

Pentru Iran, Emiratele pot fi o tinta atragatoare din cauza investitiilor de miliarde de dolari in infrastructura.

Craig Vanbebber, un purtator de cuvant al Lockheed Martin, s-a marginit sa declare ca mai multe tari s-au aratat interesate sa cumpere sistemul THAAD, "care dispune de o arie de acoperire semnificativa si a demonstrat succese exceptionale in cele mai recente teste".