Duminica se implinesc 64 de ani de la cel mai important atentat asupra dictatorului Adolf Hitler. Tentativa a esuat, sute de oameni platind cu viata implicarea in planurile de rasturnare a regimului nazist, anunta Rador.

Tentativele de asasinat ale lui Adolf Hitler au fost numeroase, dar niciun atentat nu a fost precum cel din 20 iulie 1944. Klaus Schenk, conte von Stauffenberg, a plasat o bomba in Cartierul General al Führerului. Tentativa de rasturnare a regimului a esuat, insa, pentru ca Hitler a supravietuit, scapand cu rani usoare.

Cei care au pus la cale complotul au fost executati. In urmatoarele saptamani si luni, au fost arestate aproximativ 1.000 de persoane, acuzate ca ar fi fost implicate in planurile de rasturnare a regimului nazist.

Aproximativ 200 dintre acestea au fost aduse in fata Tribunalului Poporului si condamnate la moarte pentru inalta tradare si tradare de tara. Pe langa ofiteri, au mai fost acuzati numerosi simpatizanti ai partidelor politice interzise, reprezentanti ai bisericilor si sindicatelor. Multi dintre ei apartineau rezistentei antinaziste, in care s-au regasit opozanti ai regimului din toate paturile sociale.

Singurul supravietuitor din grupul celor implicati in complotul de la 20 iulie 1944, baronul Philip de Boeselager, a murit pe 1 mai anul acesta, la varsta de 90 de ani.