Guvernul german va adopta in aceasta luna noi masuri in incercarea de a depasi criza cronica de forta de munca in domeniul noilor tehnologii, prin atragerea de imigranti calificati. Germanii cauta, in special, ingineri, programatori si tehnicieni.

Informatia a fost facuta publica de un purtator de cuvant, care nu a vrut insa sa precizeze exact natura masurilor ce vor fi adoptate.

Guvernul de la Berlin se gandeste sa creeze un "indice al necesarului de forta de munca", prin interogarea a circa 7.000 de societati comerciale, incercand in acest fel sa puna de acord afluxul de imigranti cu lipsa de personal calificat cu care se confrunta industria germana.

Acest set de masuri a facut obiectul unor negocieri intense, in ultima perioada, intre ministrul social-democrat al muncii si seful Internelor, un conservator. Cei doi sunt aproape de negocierea unei solutii comune, care va fi discutata de consiliul de ministri in 16 sau 23 iulie.

Potrivit AFP, anumite sectoare ale economiei germane, in special cel al noilor tehnologii, sunt handicapate de lipsa cronica de ingineri, programatori sau tehnicieni calificati.

Masurile adoptate pana in prezent de cabinetul de la Berlin pentru atragerea de muncitori straini sunt considerate de economisti prea restrictive si nu au reusit, pana in prezent, sa amelioreze situatia.