Oficiali americani si-au exprimat ingrijorarea ca o retea ilegala condusa de omul de stiinta pakistanez A.Q. Khan ar fi vandut proiecte ale unor focoase nucleare si ale tehnologiei de imbogatire a uraniului, scrie Financial Times.

Consilierul pentru securitate nationala, Stephen Hadley, a declarat ca SUA sunt preocupate ca planurile lui Khan ar putea ajunge in mainile regimurilor de la Teheran sau Phenian.

Declaratiile lui Hadley au venit in contextul unor informatii publicate de New York Times si Washington Post, potrivit carora reteaua lui Khan detine planurile unor focoase nucleare capabil sa fie atasate unor rachete balistice. Tehnologia de care dispune reteaua ar putea usura operatiunile de transformare a materialului nuclear intr-o arma nucleara.

Khan, parintele bombei nucleare pakistaneze

Reteaua condusa de A.Q.Khan a fost desfiintata de autoritatile de la Islamabad in 2004, dupa presiunile guvernului american. Khan, care este considerat parintele bombei nucleare pakistaneze, a fost pus sub arest la doiciliu, insa nu a fost acuzat de nimic. Oficiali americani sau occidentali nu au fost lasati sa-l interogheze direct pe Khan, iar in acest moment SUA incearca sa determine care au fost secretele nucleare vandute si cine le-a cumparat.

Primele informatii legate de faptul ca reteaua ar fi vandut planurile unor focoase si tehnologie de imbogatire a uraniului au aparut in 2003, cand Libia a renuntat la programul sau nuclear. Tripoli a prezentat schita unui focos nuclear, ce avea la baza un design chinez vechi, insa New York Times si Washington Post au dezvaluit existenta unei tehnologii mai avansate ce poate fi adaptata la o racheta.

Potrivit publicatilor americane, aceste planuri au fost descoperite pe computerele unor membri ai retelei lui Khan si erau bazate pe proiecte pakistaneze.

Pe de alta parte, guvernul elvetian a anuntat recent ca a distrus peste 30.000 de pagini de documente legate de planuri nucleare, pentru a impiedica ca ele sa cada in mana teroristilor. Documentele erau insa in format electronic, iar autoritatile sunt ingrijorate ca unele dintre dosare au fost copiate si redistribuite.