Alegerile primare pentru nominalizarea cadidatului democrat in cursa pentru Casa Alba s-au incheiat. Barack Obama a castigat, marti, in statul american Montana, iar rivala sa, Hillary Clinton a obtinut victoria in alegerile primare din Dakota de Sud. Potrivit Fox News, senatoruil de Illinois si-a asigurat sustinerea celor 2.118 delegati necesari pentru investitura democrata si a devenit primul candidat afro-american la presedintia SUA ce apartine unuia dintre cele doua partide importante din SUA. Hillary Clinton refuza sa-si recunoasca infrangerea.

Potrivit numaratorii realizate de Associated Press, Obama are in prezent sprijinul a 2.154 de delegati, in timp ce Hillary Clinton este sustinuta de 1.919 de delegati. Numarul necesar de delegati pentru a obtine nominalizarea Partidului Democrat este de 2.118.

Obama si-a revendicat victoria imediat dupa incheierea votului. „In aceasta seara pot spune, in fata dumneavoastra, ca eu voi fi nominalizatul democrat in cursa pentru presedintele Statelor Unite”, a declarat Obama intr-un discurs tinut in fata a 40 000 de sustinatori adunati la Saint Paul, Minnesota, unde va avea loc, in septembrie, Conventia republicana pentru investirea oficiala a lui John McCain.

"Acesta este momentul nostru... momentul nostru sa intoarcem pagina dupa politicile trecutului", a afirmat senatorul de Illinois. Obama s-a grabit sa-l acuze pe McCain ca este continuatorul politicilor economice "esuate" ale presedintelui George W. Bush.

Barack Obama a tinut, de asemenea, sa o felicite pe Hillary pentru ca "a facut istorie" cu campania sa electorala si pentru "dorinta sa de a imbunatati vietile americanilor indiferent de dificultatile acestei lupte".

Presedintele George W. Bush si secretarul de stat, Condolezza Rice, l-au felicitat pe Obama pentru victoria pe care au calificat-o "o evolutie extraordinara" in istoria Americii.

Hillary Clinton refuza sa-si recunoasca infrangerea

Senatoarea de New York nu si-a recunoscut deocamdata infrangerea si a declarat ca se va mai gandi cum va actiona de aici inainte.

Clinton a adaugat ca inca nu va lua nicio decizie privind retragerea, desi presa a speculat de mai mult timp aceasta idee. Fosta Prima Doamna a declarat ca se va intalni cu simpatizantii sai si cu liderii partidului si va decide dupa aceea care este urmatorul pas.

Acestea au fost ultimele alegeri primare organizate pentru departajarea celor doi candidati democrati, dupa cinci luni de campanie dura.