La Dublin, in Irlanda, incepe luni summit-ul pentru negocierea tratatului care sa interzica bombele cu submunitii. Timp de 12 zile, reprezentanti din mai multe tari ale lumii vor incerca sa ajunga la un acord pentru interzicerea acestor dispozitive.

Textul care urmeaza sa fie dezbatut interzice folosirea, producerea si comertul cu bombe cu submunitii si stabileste o data limita de sase ani pentru distrugerea stocurilor existente. De asemenea, prevede decontaminarea zonelor "poluate" si ajutor pentru victime.

Propunerea are sustinerea a 100 de tari din toata lumea, mai putin a celor care produc astfel de bombe. Intre acestea sunt: SUA, China, Rusia, Israel si India care sustin ca astfel de dispozitive sunt necesare pe campul de lupta, scrie BBC.

Organizatiile umanitare considera ca un astfel de document este urgent avand in vedere ca acest tip de arme ucid tot mai multi civili.

Daca se ajunge la un acord, asa cum este asteptat, acesta va fi cel mai important tratat de dezarmare din ultimii 12 ani, dupa Conventia de la Ottawa privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal.