Georgia ar putea lansa o inteventie militare in Abhazia in noaptea de 8 spre 9 mai, sustine canalul de televiziune Zvezda, citat de agentia RIA Novosti.

Zvezda precizeaza ca "un inalt functionar georgian a explicat ca dezvaluirea acestei informatii cat se poate de secreta a fost data publicitatii din dorinta de a preveni un conflict militar, in care ar putea muri mii de georgieni, de a caror soarta Saakasvili are datoria sa se ingrijeasca".

Informatia vine la doar doua zile dupa ce ministrul georgian pentru reintegrare afirmase ca Georgia este "foarte aproape" de un razboi cu Rusia. Declaratia vine in contextul in care Moscova a decis sa trimita trupe suplimentare in Abhazia.

Intrebat cat de aproape este Georgia de un razboi, el a spus: "Foarte aproape, pentru ca ii stim pe rusi foarte bine".

Guvernul rus a acuzat duminica Georgia ca provoaca "deliberat intensificarea tensiunilor" trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra republicii separatiste Abhazia.

Georgia a acuzat Rusia in 21 aprilie de comiterea unui act de agresiune dupa ce o drona georgiana fusese doborata cu o zi inainte de un avion rus, potrivit georgienilor. Si in acel caz, doborarea dronei a fost revendicata de abhazi, iar Georgia a negat in prima faza ca aparatul i-ar fi apartinut.

Abhazia, o fasie de pamant de pe malul Marii Negre, si-a proclamat unilateral independenta la inceputul anilor '90, ceea ce a declansat un razboi cu fortele georgiene. Nici o tara nu a recunoscut pana in prezent independenta Abhaziei.

Saptamana trecuta, Rusia a anuntat si ca isi sporeste contingentul de mentinere a pacii din Abhazia, iar fostul presedinte rus, Vladimir Putin, solicitase guvernului de la Moscova sa stranga legaturile cu Abhazia si Osetia de Sud, alta zona separatista.

Pe de alta parte, oficiali abhazi au anuntat astazi ca Abhazia a doborat al cincilea avion spion fara pilot apartinand Georgiei. Autoritatiile de la Tbilisi au negat informatia legata de doborarea unei drone.