Unul dintre candidatii democrati la investitura pentru Casa Alba, Hillary Clinton, si-a continuat atacurile legate de cresterea artificiala a preturilor la petrol, amenintand cu adoptarea de masuri pentru desfiintarea OPEC, sustin blogurile americane de campanie.

"Vom ataca direct OPEC", a spus fosta Prima Doamna a SUA, adaugand ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol "nu mai poate fi un cartel, un monopl care se intruneste la cateva luni intr-o sala de conferinte intr-un loc luxuriant si decide cat petrol vor produce si ce preturi sa puna".

"Aceasta nu este o piata. Este un monopol", a declarat Clinton, afirmand ca, daca va fi aleasa presedinte al SUA, va apela la legile anti-trust si la Organizatia Mondiala a Comertului pentru a reglementa situatia OPEC.

Fosta Prima Doamna a Americii a afirmat ca este un "aparator al oamenilor muncii" impotriva industriei petroliere si a "speculatorilor rai".

Hillary Clinton a facut aceste declaratii la o intrunire electorala in Indiana, in preziua alegerilor preliminare in cadrul Partidului Democrat. Astazi au loc alegeri in Indiana si Carolina de Nord, care insa nu vor transa problema nominalizarii democrate pentru alegerile din 4 noiembrie.

Analistii sustin ca mesajul sau a fost foarte puternic, fiind asemanator cu cel indreptat impotriva "samsarilor de pe Wall Street", insa asteapta sa descifreze semnificatia exacta a amenintarilor sale la adresa OPEC.

Tabara lui Barack Obama a reactionat imediat, afirmand ca Hillary Clinton nu a sprijinit o lege care declara ilegale cartelurile producatoare si exportatoare de petrol. Consilierii lui Hillary au declarat insa ca ea a votat o versiune initiala a legii in 2007 si ca a sustinut mereu depunerea unei reclamatii la Organizatia Mondiala a Comertului impotriva OPEC.

Barilul de petrol se apropie de 121 de dolari

Declaratiile lui Hillary Clinton au fost facute in aceeasi zi in care pretul barilului de petrol a depasit 120 de dolari la bursa din New York.

Petrolul a fost cotat la 120,21 dolari/baril in primele ore de tranzactionare, pentru a se stabiliza apoi la 119.84 dolari. Expertii sustin pretul aurului negru va continua sa creasca, in contextul situatiei din Nigeria si Iran, precum si a deprecierii monedei americane.