Ucraina spera sa castige la Curtea de la Haga cazul privind Insula Serpilor, a declarat directorul departamentului pentru colaborare economica din cadrul MAE ucrainean, Serghei Korsunski. El a amintit ca partea ucraineana insista ca respectiva bucata de uscat sa fie recunoscuta drept insula, unde exista o asezare omeneasca, in timp ce partea roamna considera ca este vorba doar de o stanca, a carei zona de 12 mile nu trebuie sa apartina Ucrainei.

„Curtea de la Haga este independenta si hotararea ei nu trebuie sa fie influentata de statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene. Un rol important in stabilirea verdictului il joaca imaginea tarii si acele demersuri pe care Ucraina le-a intreprins pe insula, in special actul recunoasterii existentei unei asezari umane. Decizia ar trebui sa fie in interesul Ucrainei”, a spus Korsunski.

Publicatia electronica RBC.ua aminteste ca, pentru prima data, ideea crearii pe Insula Serpilor a unei zone economcie libere a fost ridicata in 2006, din initiativa Ministerului transporturilor si comunicatiilor.

Institutia a elaborat chiar un document, conform caruia agentii economici trebuie sa beneficieze, in zona, de un regim vamal simplificat, precum si de facilitari de ordin fiscal, vamal si de alta natura, dupa modelul teritoriilor off-shore.

Aceeasi publicatie precizeaza ca statutul Insulei Serpilor a inceput sa fie disputat dupa ce, in vara lui 2001, instalatia marina de forare Sivas, proprietate a companiei Cernomorneftegaz, a descoperit, la 40 km sud de insula, zacaminte de hidrocarburi evaluate la circa 10 milioane tone titei si 10 miliarde metri cubi de gaze naturale.

UPDATE: "Ministerul Afacerilor Externe consideră nepotrivite aceste declaraţii, fiind indicată abţinerea de la orice antepronunţare în privinţa deciziei care va fi luată de către Curtea Internaţională de Justiţie", se arata intr-un comunicat al institutiei transmis miercuri HotNews.ro.

MAE "isi exprima nedumerirea" fata de comentariile directorului cooperării economice din MAE ucrainean, Serghei Korsunski.

In mod constant, Romania a aratat autoritatilor ucrainene ca "orice acţiune întreprinsa cu privire la Insula Şerpilor nu pot conduce la schimbarea, în mod artificial, a regimului juridic al acestei formaţiuni maritime şi nu pot influenţa procesul de delimitare în curs la Curtea Internaţională de Justiţie".