Un judecator olandez a decis astazi ca politicianul de extrema dreapta Geert Wilders, care a postat pe Internet un controversat film ce critica Coranul, nu se face vinovat de raspandirea urii, desi declaratiile sale sunt provocatoare, a anuntat Radioul National

Magistratul a hotarat, de asemenea, ca parlamentarii trebuie sa fie in stare sa-si exprime "cu putere" opiniile. Partidul Democrat D66 doreste lamurirea declaratiilor pe care Wilders le-a facut in parlament legat de Fitma, dupa o serie de dezbateri avute in noiembrie. Doi ministri sustin ca, in timpul discutiilor, Wilders ar fi afirmat ca la sfarsitul filmului doreste sa rupa pagini din Coran si sa le arda. Wilders neaga afirmatiile si-i acuza pe cei doi ca mint.

Filmul, care dureaza aproximativ 15 minute si se intituleaza Fitna (Intrecerea), contine imagini socante ale atacurilor teroriste de la New York, Londra si Madrid. Scurt-metrajul a fost postat pe site-ul LiveLeak, dar si pe YouTube, din cauza ca televiziunile olandeze au refuzat sa-l difuzeze, temandu-se ca ar putea starni o noua criza internationala, comparabila cu cea a caricaturilor profetului Mahomed publicate in Danemarca.

Geer Wilders a dat asigurari ca filmul sau nu are scopul de a "provoca dezordine", dar a respins orice raspundere in caz de violente sau boicot la adresa Olandei.