Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că viitorul Serbiei se află „în cadrul Uniunii Europene” și „nicăieri altundeva” și a făcut apel la Kosovo și Belgrad să „își facă fiecare partea” și să „meargă mai departe” pe calea normalizării, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Peter Dejong / AP / Profimedia

„Serbia nu trebuie să se îndoiască niciodată, indiferent de rănile trecutului recent, că viitorul său se află în cadrul Uniunii Europene și nicăieri altundeva”, a declarat el, alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, la Palatul Elysée. „Nicio vicisitudine nu trebuie să ne facă să ne îndoim de această cale”, a insistat el.

Serbia, care își negociază aderarea la UE, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar refuză să se alăture sancțiunilor impuse Moscovei de către Occident și menține relații privilegiate cu această țară.

„Este important ca Serbia să continue să concretizeze această alegere (europeană), în special prin alinierea mai strânsă la deciziile noastre de politică externă”, a subliniat Emmanuel Macron.

„Trebuie, de asemenea, să consolidăm această alegere prin continuarea și accelerarea reformelor pentru a consolida statul de drept, independența justiției și pluralismul mediatic”, a adăugat președintele francez.

După un război sângeros - 13.000 de morți - urmat de declarația de independență a Kosovo, Pristina și Belgradul s-au angajat în cele din urmă, în 2011, la un dialog sub egida UE, în vederea normalizării relațiilor lor.

Dar tensiunile dintre cele două țări rămân ridicate. În septembrie 2023, acestea au atins un nivel rar întâlnit atunci când un comando paramilitar sârb puternic înarmat a ucis un polițist kosovar și apoi s-a retras într-o mănăstire din satul Banjska, în nordul Kosovo.

În acest sens, Emmanuel Macron a cerut ca „cei responsabili de atacul de la Banjska să fie aduși în fața justiției și trași la răspundere” și să se facă „tot posibilul pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”.

De asemenea, el a promis să fie „vigilent pentru a se asigura că angajamentele luate de autoritățile de la Pristina sunt respectate” și că „alegerile sunt organizate rapid în nordul Kosovo pentru a alege noi primari cu o legitimitate democratică reală”.

„Trebuie să depășim tensiunile create de deciziile luate recent de Kosovo privind transferurile financiare”, a adăugat el, referindu-se la interzicerea tranzacțiilor comerciale în dinari sârbi, care până atunci erau tolerate în zonele din Kosovo cu populație majoritar sârbă.

Președintele sârb a contestat comentariile lui Emmanuel Macron cu privire la „gesturile făcute de ambele părți” în Kosovo și, vizând Pristina, a afirmat că „una dintre cele două părți nu a făcut nimic”.

„Nimeni nu vorbește despre supraviețuirea poporului sârb în nordul Kosovo”, a spus el. „Am făcut eforturi, așteptăm mai multe eforturi”, a insistat el.