Joe Biden și Benjamin Netanyahu urmează să aibă joi convorbiri telefonice, după ce Washingtonul s-a declarat „indignat” de moartea unor voluntari uciși de un atac israelian în Fâșia Gaza, unde Israelul și palestinienii din Hamas sunt în război, potrivit AFP.

Joe Biden și Benjamin NetanyahuFoto: Miriam Alster / AP / Profimedia

Ultima lor conversație a avut loc la 18 martie, într-un context deja tensionat, având în vedere înrăutățirea situației umanitare în micul teritoriu asediat și amenințat de foamete, unde 33.037 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în aproape șase luni de conflict, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste palestiniene.

„Președintele Biden și premierul Netanyahu vor discuta mâine”, a declarat miercuri seară pentru AFP un oficial american.

Relațiile dintre cei doi aliați au devenit și mai tensionate de când Washingtonul a permis Consiliului de Securitate al ONU să adopte la sfârșitul lunii martie o rezoluție care cerea o „încetare imediată a focului”, respinsă de Israel.

Iar Joe Biden s-a declarat marți „indignat” de moartea, cu o zi înainte, în timpul unei lovituri israeliene, a șapte lucrători umanitari de la ONG-ul american World Central Kitchen (WCK), care aprovizionează populația înfometată din Gaza. El a considerat că Israelul „nu face suficient” pentru a proteja organizațiile care oferă ajutor populației civile din Gaza.​

Operațiuni în Khan Younès

Armata israeliană a anunțat joi că își continuă operațiunile în centrul Fâșiei Gaza și în Khan Younès (sud). În decurs de 24 de ore, au fost înregistrate alte 62 de decese, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Hamas.

La Rafah, mai la sud, Ashraf, un locuitor din Gaza, și-a plâns cele două fiice ucise într-un atac aerian israelian, potrivit unui fotograf al AFP. Cu urme de sânge pe față, ele sunt înfășurate într-o pânză albă.

Comunitatea internațională îndeamnă în mod constant Israelul să protejeze civilii din Gaza, pe fondul îngrijorărilor legate de o operațiune terestră, dorită de Netanyahu, la Rafah, unde aproape 1,5 milioane de palestinieni au fost strămutați din cauza luptelor, potrivit ONU.

În timp ce se înmulțesc și apelurile la încetarea focului, negocierile indirecte între beligeranți sub egida mediatorilor internaționali - Qatar, Statele Unite și Egipt - în vederea unui armistițiu și a unui schimb de ostatici și prizonieri palestinieni nu au dat până acum niciun rezultat, ambele părți acuzându-se reciproc pentru lipsa de progrese.

„I-am informat pe mediatori aseară târziu (miercuri - n.r.) că ne menținem angajamentul față de propunerea noastră”, a declarat Osama Hamdan, un responsabil al Hamas, joi, în cadrul unei conferințe de presă la Beirut, referindu-se în special la retragerea israeliană din Gaza, la intensificarea ajutorului umanitar și la un schimb de ostatici și prizonieri.