Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind marţi să-şi aleagă preşedintele, notează AFP.

PortugaliaFoto: Jorge Castellanos/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Unic candidat pentru preşedinţia legislativului, deputatul José Pedro Aguiar-Branco, din partidul dreptei moderate care a obţinut o victorie la limită la parlamentare, nu a obţinut majoritatea de 116 voturi necesare.

Rezultatul acestui prim vot a fost primit cu surprindere, pentru că partidul de extremă dreapta Chega anunţase că îi va susţine candidatura, sperând să aleagă un membru de-al său într-una din funcţiile de vicepreşedinte.

Dar, evident, deputaţii Chega nu au urmat cu toţii instrucţiunile pe care preşedintele lor, André Ventura, pretinde că le-a dat.

În faţa presei, Ventura i-a acuzat pe membrii Alianţei Democratice (dreapta moderată) că au negat public la un acord la care s-ar fi ajuns pentru alegerea preşedintelui Adunării.

Alianţa Democratică (AD) a noului prim-ministru Luis Montenegro a decis atunci să retragă candidatura lui Aguiar-Branco, provocând un impas.

Deputaţii au decis să organizeze al doilea vot seara şi Aguiar-Branco s-a prezentat din nou, dar de data aceasta a avut de înfruntat alţi doi candidaţi (un ales socialist şi o deputată din partea Chega) şi tot nu a obţinut numărul de voturi necesar pentru alegerea sa.

După opt ani de guvernare socialistă, AD a câştigat alegerile legislative cu 28,8% din voturi şi 80 de deputaţi dintr-un total de 230, faţă de 28% din voturi şi 78 de locuri pentru PS.

Chega, însă, şi-a consolidat clar statutul de a treia forţă politică a ţării, trecând de la 12 la 50 de deputaţi, cu un scor de 18,1%.

După ce s-a angajat în timpul campaniei să nu guverneze cu sprijinul extremei drepte, Montenegro a decis să formeze un guvern minoritar şi a făcut apel la "simţul responsabilităţii" opoziţiei pentru a-i cere să nu formeze o "coaliţie negativă" care să-l blocheze.

La rândul său, liderul Chega a continuat să-şi reafirme dorinţa de a ajunge la un acord cu dreapta moderată pentru a forma o majoritate stabilă, fără a intra neapărat la guvernare, ameninţând în acelaşi timp că îi va face opoziţie dacă refuză să negocieze. (Agerpres)