Ministerul rus de externe a anunțat joi că îl va convoca pentru discuții pe ambasadorul Austriei la Moscova din cauza unor acțiuni „neprietenoase” ale Vienei, împotriva căreia a amenințat cu „măsuri de retorsiune”, relatează agențiile Reuters și TASS.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Autoritățile austriece au declarat fără temei persona non grata doi diplomați ai Ambasadei Rusiei în Austria. Partea rusă condamnă ferm acest ultim pas neprietenos al Vienei, ale cărui consecințe sunt responsabilitatea integrală a autorităților austriece”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat de presă.

„Măsurile de retorsiune vor fi luate în timp util”, a acesta, la o zi după ce ministerul de externe al Austriei a anunțat că doi diplomați ai ambasadei Rusiei ar fi întreprins „acțiuni incompatibile” cu statutul lor diplomatic.

Serviciul diplomatic austriac a informat că diplomații trebuie să părăsească Austria în decurs de o săptămână. Viena nu a oferit mai multe detalii privind motivele expulzării.

Ambasada Rusiei la Viena s-a declarat „indignată” de decizia „pur politică” a Austriei, susținând că nu a primit „nici cea mai mică fărâmă de dovadă” privind acțiunile nepotrivite ale celor doi angajați ai săi.

Ambasada rusă de la Viena acuză Austria că strică relațiile bilaterale

„Un răspuns ferm din partea Moscovei (va veni) fără nicio îndoială”, a adăugat ambasada cu o zi în urmă, acuzând Viena că este responsabilă „de o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale”.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau extrem de rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.

Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena. Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.

Viena a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea descoperirea masacrului comis de armata rusă la Bucea în primele săptămâni ale războiului.

Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac.