Secretarul de stat american Antony Blinken va face presiuni pentru eliberarea ostaticilor în schimbul unei pauze în ofensiva israeliană din Gaza în timpul călătoriei sale în Orientul Mijlociu, a anunțat vineri Departamentul de Stat, citat de AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Blinken urmează să plece duminică și va vizita Qatar și Egipt, care acționează ca mediatori, precum și Israelul, Cisiordania și Arabia Saudită, a precizat Departamentul de Stat.

Secretarul de stat „va continua eforturile diplomatice pentru a ajunge la un acord care să garanteze eliberarea tuturor ostaticilor rămași și să includă o pauză umanitară pentru a oferi asistență umanitară susținută și sporită civililor din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Aceasta va fi cea de-a cincea deplasare a șefului diplomației americane în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Hamas și Israel.

Reprezentanți ai Qatarului, Egiptului, Israelului și Statelor Unite s-au întâlnit duminică la Paris pentru a discuta o propunere de acord de armistițiu în războiul din Gaza.

Luni, prim-ministrul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, a vorbit despre „progrese notabile” la reuniunea de la Paris.

În aceeași zi, la Washington, Blinken a vorbit despre „speranța reală” că ostaticii încă deținuți de Hamas în Fâșia Gaza ar putea fi eliberați în curând.

Potrivit autorităților israeliene, 132 de ostatici sunt încă reținuți, dintre care 28 ar fi morți.