Statele Unite au avertizat în secret Iranul cu privire la ameninţarea unui atac terorist înainte de dublul atentat ce a avut loc la începutul lunii ianuarie la Kerman, a declarat un oficial american pentru agenția AFP, citată de News.ro.

Antony Blinken, seful diplomatiei americane, alaturi de premierul israelian Benjamin NetanyahuFoto: American Photo Archive / Alamy / Profimedia

Înaintea acestui atac, guvernul american „a furnizat Iranului un avertisment, în privat, cu privire la ameninţarea teroristă dinăuntrul frontierelor iraniene”, a declarat pentru AFP oficialul, sub condiția anonimității din cauza naturii sensibile a dosarului.

El nu a oferit însă informații cu privire la momentul când a fost transmis acest mesaj, pe ce canal de comunicare şi nici de către cine.

Acest dublu atentat sinucigaş a avut loc pe 3 ianuarie la Kerman, în sud-estul Iranului, la o ceremonie de comemorare la mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect comandant al trupelor iraniene Al-Quds și arhitectul operaţiunilor militare iraniene ale Teheranului în Orientul Mijlociu.

Soleimani a fost asasinat în ianuarie 2020 în Irak, într-un atac american cu dronă pe aeroportul din Bagdad.

Atentatul de la Kerman a fost cel mai sângeros de pe teritoriul Iranului de la Revoluția Islamică încoace

În total, 94 de persoane au fost ucise în atentatul ce a avut loc la Kerman, inclusiv femei şi copii, potrivit autorităţilor iraniene.

Oficialul american a declarat pentru AFP că avertismentul transmis de Washington Teheranului privind amenințarea unui atentat terorist s-a bazat pe „vechea” politică a guvernelor succesive ale SUA de a alerta alte țări vizate în cazuri de ameninţări de atacuri.

„Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate pierdute în atacuri teroriste”, a subliniat sursa celor de la AFP.

În pofida presupusului avertisment al Washingtonului, un consilier politic al președintelui iranian Ebrahim Raisi a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele dublului atentat. Acuzațiile lansate în aceeași zi cu comiterea atentatului au fost respinse vehement de SUA și Israel iar a doua zi el a fost revendicat de Statul Islamic (ISIS).

Statele Unite, care nu mențin relaţii diplomatice cu Iranul, acuză Teheranul de susţinerea terorismului în lume prin intermediul unor grupări care-i sunt apropiate, precum mişcările islamiste Hamas şi Hezbollah sau rebelii Houthi din Yemen şi grupări armate pro-iraniene din Irak.