Trei bărbați, printre care actualul comisar european pentru justiție Didier Reynders și fostul președinte elvețian Alain Berset, sunt candidați pentru a o succeda pe croata Marija Pejcinovic Buric la șefia Consiliului Europei, a anunțat organizația joi, relatează AFP.

Consiliul EuropeiFoto: GAUTIER Stephane/SAGAPHOTO.COM / Alamy / Alamy / Profimedia

Secretar general din 2019 al Consiliului, organizație care urmărește respectarea drepturilor omului și al democrației pe continent, Buric, fost ministru al afacerilor externe al Croației, nu a dorit să candideze din nou.

Mandatul său, care se încheie în septembrie anul viitor, a fost marcat de războiul Rusiei din Ucraina, care a dus la excluderea Moscovei în martie 2022 din Consiliul Europei, o decizie istorică luată imediat după izbucnirea războiului împotriva vecinului său ucrainean.

Cele 46 de state ale organizației europene cu sediul la Strasbourg au avut termen până miercuri să își propună candidatul. Aceștia sunt în general foști miniștri de externe sau foști premieri.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în vârstă de 65 de ani, a candidat și în 2019 împotriva lui Buric.

Socialistul Alain Berset, în vârstă de 51 de ani, tocmai a părăsit președinția Confederației Elvețiene la sfârșitul lunii decembrie, după un mandat de cinci ani.

De asemenea, candidat este estonianul Indrek Saar, un social-democrat în vârstă de 50 de ani care a fost ministru al Culturii între 2015 și 2019.

Consiliul va examina candidaturile până la 31 ianuarie. În luna martie, candidaţii vor fi supuşi unui interviu în faţa comitetului de miniştri al organizaţiei.

„Comitetul de Miniștri va organiza interviuri separate cu cei trei candidați în martie 2024 și va decide cu privire la lista finală de candidați care va fi transmisă Adunării Parlamentare a Consiliului Europei” (APCE), a indicat Consiliul Europei.

APCE „va proceda apoi la alegerea următorului secretar general, programată pentru iunie 2024. Mandatul (...) va începe pe 18 septembrie 2024” pentru cinci ani, potrivit aceleiași surse.

Instituția, care reunește 46 de state membre de pe continentul european, are misiunea principală de a apăra drepturile omului, democrația și statul de drept, bazându-se în special pe Curtea Europeană a Drepturilor Omenirii (CEDO), ultima și cea mai mare instituție juridică la care pot apela toți cetățenii europeni.

Organizaţia nu este o instituţie a Uniunii Europene, spre deosebire de Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul UE şi Parlamentul European.