OpenAI a anunțat miercuri că a ajuns la un acord pentru ca Sam Altman să se întoarcă la OpenAI în calitate de director general (CEO), cu un nou consiliu de administrație inițial format din Bret Taylor, Larry Summers și Adam D'Angelo, transmite Reuters.

Sam Altman, CEO-ul OpenAIFoto: Nathan Posner / AFP / Profimedia

„Aștept cu nerăbdare să mă întorc la OpenAI", a spus Sam Altman într-o postare pe platforma X.

„Iubesc OpenAI și tot ceea ce am făcut în ultimele zile a fost în slujba menținerii acestei echipe și a misiunii sale. Atunci când am decis să mă alătur Microsoft în seara zilei de duminică, a fost clar că aceasta era (la acel moment) cea mai bună cale pentru mine și pentru echipă. Cu noul consiliu și cu sprijinul lui Satya (Nadella, șeful Microsoft) , abia aștept să mă întorc la OpenAI și să dezvolt puternicul nostru parteneriat cu Microsoft”, a scris Altman miercuri dmineață pe X.

Luni, OpenAI îl numise pe fostul șef de la Twitch, Emmett Shear, în funcția de CEO interimar, în timp ce Altman anunțase că s-a mutat la Microsoft, finanțator principal al OpenAI.

Consiliul de administrație al OpenAI, cel care l-a demis pe Altman din funcția de CEO săptămâna trecută, a respins luni revenirea acestuia în fruntea companiei.

​Tot luni, peste 500 dintre cei 770 de angajați de la OpenAI spuneau că vor demisiona dacă board-ul de conducere al companiei, care a stat la originea acestei crize, nu va demisiona. Angajații au amenințat că vor pleca „în masă” la Microsoft, la divizia condusă de Sam Altman.

Într-o scrisoare, angajații spun că OpenAI a dus domeniul AI foarte departe și datorită CEO-ul Sam Altman. În text se spune că întreg modul în care Sam Altman și Greg Brockman au fost îndepărtați subminează compania, dar și misiunea ei.

Presa americană a scris în cursul weekendului că Altman este în negocieri să revină în funcția sa de la conducerea OpenAI.

În vârstă de 38 de ani, Altman este unul dintre cofondatorii OpenAI, companie înființată în 2015 de acesta, Elon Musk (Tesla, SpaceX, PayPal etc), Peter Thiel (PayPal, Palantir etc.), Reid Hoffman (fondatorul LinkedIn), Greg Brockman și Jessica Livingston.

ChatGPT a declanșat o senzaţie globală asupra tehnologiei AI generative

OpenAI, o organizaţie non-profit co-fondată de miliardarul Elon Musk, a lansat ChatGPT pe 30 noiembrie anul trecut, declanşând o senzaţie globală asupra tehnologiei AI generative, care a devenit rapid aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume.

A declanşat un val de investiţii şi anunţuri în industrii pentru a folosi AI pentru a îmbunătăţi totul, de la servicii financiare şi asistenţă medicală până la divertisment şi media.

Instruită pe o mulţime de date, inteligenţa artificială generativă poate crea conţinut asemănător omului, ajutând utilizatorii să întocmească lucrări, să finalizeze teme de ştiinţă şi chiar să scrie romane întregi.

După lansarea ChatGPT, autorităţile de reglementare s-au străduit să ajungă din urmă: Uniunea Europeană şi-a revizuit Legea pentru AI, iar SUA au demarat eforturile de reglementare a AI.