Miliardarul sud-african Elon Musk a atras o reacție dură din partea guvernului taiwanez după ce a comparat statul insular cu Insulele Haiwaii, afirmând însă că el nu face parte din China „dintr-un motiv arbitrar”, relatează Reuters.

Elon Musk in vizita la fabrica Tesla din ShanghaiFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Musk, proprietarul platformei de socializare „X” și al companiei SpaceX care deține rețeaua de internet prin satelit Starlink, a făcut comentariul într-o intervenție pe care a avut-o prin videoconferință la convenția tech „All-In Summit” organizată la Los Angeles.

„Politica lor (n.r. a guvernului chinez) a fost de a reuni Taiwanul cu China. Din punctul lor de vedere poate este o analogie cu Hawaii sau ceva de genul, adică este o parte integrală a Chinei care în mod arbitrar nu face parte din China în mare parte fiindcă ... Flota Pacificului a SUA a oprit orice fel de efort de reunificare cu forța”, a spus miliardarul sud-african.

Comentariile sale au atras un răspuns dur din partea guvernului de la Taipei, ministrul taiwanez al externelor Joseph Wu afirmând într-o postare făcută miercuri noaptea târziu pe X că „Taiwanul nu este de vânzare”.

Oficialul taiwanez a remarcat de asemenea că speră că Musk ar putea Chinei să „deschidă @X poporului său”, o referire la faptul că guvernul de la Beijing blochează accesul la această rețea de socializare, la fel ca și în cazul altor platforme social media precum Facebook.

„Poate el crede că interzicerea este o politică bună, la fel ca dezactivarea @Starlink pentru a dejuca contralovitura Ucrainei împotriva Rusiei”, a adăugat el, cu referire la informațiile apărute săptămâna trecută potrivit cărora Musk ar fi dezactivat anul trecut sistemul de internet prin satelit deasupra Crimeii pentru a preveni un atac asupra bazei navale rusești de la Sevastopol.

Miliardarul a declarat ulterior că nu a făcut acest lucru deoarece Starlink nu era oricum activ deasupra peninsulei anexate ilegal de Rusia în 2014, dar că a refuzat o cerere a „autorităților” de a-l activa aici. Musk nu a precizat dacă a fost vorba de autoritățile de la Kiev sau Washington.

„Ascultați, Taiwanul nu este parte a Republicii Populare Chineze și cu siguranță nu este de vânzare”, a subliniat Wu în răspunsul său pentru Musk.

Elon Musk, un fan declarat al Chinei

Agenția Reuters amintește că aceasta nu este prima dată când Musk, a cărui companie Tesla are o fabrică importantă la Shanghai, face comentarii care au deranjat Taiwanul.

În luna octombrie a anului trecut miliardarul a sugerat că tensiunile dintre China și Taiwan ar putea fi rezolvate dacă Beijingului i se oferă control parțial asupra statului insular. Guvernul de la Taipei i-a răspuns dur și atunci.

În iulie 2021 Musk a lăudat pe Twitter un citat al președintelui chinez Xi Jinping postat cu ocazia centenarului Partidului Comunist Chinez, CEO-ul Tesla și SpaceX afirmând atunci că prosperitatea economică a Chinei este cu adevărat „uimitoare”.

Cu un an înainte de aceasta el criticase persoanele din Statele Unite, afirmând că acestea se simt îndreptățite să primească orice și că sunt delăsătoare, lăudând în schimb cât de inteligenți și harnici sunt chinezii.

„China e foarte tare după părerea mea. Energia din China este extraordinară”, a spus Musk în timpul unui podcast la care a fost invitat. „Când câștigi de prea mult timp cam iei lucrurile de bune. Statele Unite, în special California și New York, câștigați de prea mult timp”, a adăugat miliardarul stabilit în SUA.

La sfârșitul lunii mai a acestui an el a efectuat o vizită în China, prima după izbucnirea pandemiei de COVID-19, fiind primit ca un rege în țara comunistă unde se bucură de un cult al personalității în rândul chinezilor de rând.

El a declarat în cadrul vizitei că Tesla vrea să își extindă afacerile în China, după ce cu o lună înainte anunțase că producătorul auto va construi o nouă fabrică la Shanghai care să producă baterii electrice Megapack.