Foștii șefi ai Șin Bet și Mossad, principalele servicii de informații ale Israelului, au lansat avertismente fără precedent la adresa coaliției de extremă-dreaptă condusă de premierul Benjamin Netanyahu, acuzând-o că amenință democrația și securitatea statului israelian.

Benjamin Netanyahu alaturi de Nadav Argaman in perioada in care acesta conducea Shin BetFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Nadav Argaman, fostul șef al serviciului de informații interne al Israelului, a participat la protestele de luni alături de un grup format din foști membri ai serviciilor secrete și de securitate israeliene, acesta afirmând că „Israelul nu va deveni o dictatură” și că „democrația israeliană va învinge”.

Argaman, care a condus serviciul Șin Bet între 2016 și 2021, fiind numit în funcție de Netanyahu, a spus că a ieșit în stradă pentru a „marca sfârșitul” guvernării lui Netanyahu, care s-a întors la putere la începutul acestui an în fruntea celei mai de dreapta coaliții de guvernare din istoria țării.

„Bibi are o coaliție, dar nu are poporul de partea sa. El a pierdut poporul”, a mai spus Argaman, citat de The Washington Post.

Zeci de foști oficiali de rang înalt, inclusiv foști șefi ai Șin Bet, Mossad și forțelor armate israeliene (IDF) au semnat o scrisoare publică în care declară că pachetul de legi din domeniul justiției pregătit de coaliția lui Netanyahu „distruge bazele comune ale societății israeliene, dezmembrând IDF și provocând daune dureroase securității Israelului”.

Ronen Bar, actualul șef al Șin Bet, s-a întânit duminică noaptea în spatele ușilor închise cu liderul opoziției Yair Lapid, televiziunea israeliană Channel 12 susținând că acesta l-ar fi avertizat pe fostul prim-ministru că turbulențele actuale subminează securitatea israeliană.

Lapid a declarat într-un comunicat remis presei după întâlnire că s-a discutat despre „amenințările de securitate în diferite domenii” și că și-a exprimat îngrijorările legate de „reziliența națională”.

Întâlnirea dintre cei doi a provocat un val de speculații în mediul online din Israel ținând cont că Bar a fost numit de fostul premier Naftali Bennett, partenerul de guvernare al lui Lapid în coaliția care a condus Israelul între mai 2021 și noiembrie 2022. Bennett s-a retras din politică după eșecul coaliției, Lapid rămânând liderul de facto al opoziției.

Însă The Times of Israel amintește că o întâlnire între cei doi a avut nevoie de aprobarea premierului Netanyahu, șeful Șin Bet fiind subordonat direct acestuia.

Avertisment al fostului șef al Mossadului pentru Benjamin Netanyahu

Yossi Cohen, fostul șef al Mossadului între 2016 și 2021, de asemenea numit în funcție de Netanyahu, a cerut duminică guvernului să pună capăt planului de modificare a sistemului judiciar și să se întoarcă la negocierile cu opoziția, afirmând că acțiunile coaliției de guvernare provoacă o „amenințare imediată” la adresa securității statului israelian.

Cohen, considerat un confident al lui Netanyahu, a scris într-un editorial de opinie publicat de ziarul Yedioth Ahronoth că, chiar și dacă reformarea justiției ar fi „corectă și justificată”, ea este făcută într-un mod care „pune în pericol reziliența securității naționale a Statului Israel în perioada imediat următoare”.

Fostul șef al Mossadului a îndemnat guvernul lui Netanyahu să țină disputa privind reforma judiciară în afara forțelor armate și a organizațiilor de securitate deoarece „amenințarea iraniană planează deasupra capetelor noastre pe un număr de fronturi și trebuie să ne asigurăm că reziliența de securitate a Israelului nu este afectată”.

The Times of Israel amintește la rândul său de scrisoarea semnată de foștii oficiali din cadrul serviciilor israeliene și că aceasta nota de asemenea că ei îl consideră pe Netanyahu „direct responsabil” pentru „prejudiciile grave” aduse securității israeliene.

Însă publicația subliniază că avertismentul lui Cohen este cu atât mai remarcabil întrucât el este considerat un loialist al lui Netanyahu și că existau zvonuri potrivit cărora acesta îl vedea drept un potențial succesor al său.

David Barnea, actualul director al Mossadului, a declarat luni că dacă „situația evoluează într-o criză constituțională, voi fi de partea corectă. Însă deocamdată nu este cazul”. Cuvintele sale au fost interpretate de oponenții lui Netanyahu drept o susținere a lor.

Barnea a convocat luni o întâlnire cu angajații Mossadului pentru a discuta despre modificarea sistemului judiciar. Până luni după-amiaza niciun angajat al Mossadului nu a amenințat că va demisiona dacă această lege va fi adoptată.

Comunitatea de informații a Israelului este formată în principal din 3 ramuri: Șin Bet, serviciul de informații interne al țării, Mossad, serviciul de informații externe și Aman, serviciul de informații militare.

Aceste avertismente lansate de foști oficiali din domeniul informațiilor și securității sunt fără precedent în Israel în condițiile în care serviciile, la fel ca forțele armate ale țării, s-au plasat mereu deasupra disputelor politice între diferitele partide.

Turbulențe majore în rândul forțelor armate ale Israelului

Avertismentele lansate de foștii șefi ai serviciilor de informații israeliene vin în contextul în care în jur de 10.000 de rezerviști ai IDF au anunțat că nu se vor mai prezenta pentru convocarea periodică în semn de protest față de modificările pe care coaliția lui Netanyahu vrea să le aducă sistemului judiciar.

Anunțul făcut sâmbătă de grupul de protest „Frați în arme” a trimis o nouă undă de șoc în rândul IDF, care a depus eforturi să țină sub control numărul de rezerviști care se alătură acestei mișcări de protest.

Într-o altă mutare fără precedent, peste 1.000 de membri ai Forțelor Aeriene Israeliene, inclusiv peste 400 de piloți, au anunțat vineri că nu se vor mai prezenta pentru serviciul de voluntariat ca parte a forțelor de rezervă pentru a protesta față de planurile coaliției lui Netanyahu.

Aceștia au afirmat într-un comunicat că nu sunt dispuși să trăiască sub „o dictatură”.

Anunțul lor a venit la doar o zi după ce Army Radio, postul de radio al forțelor armate israeliene, a avertizat că rezerviștii care refuză prezentarea pentru antrenamentele periodice riscă să fie arestați de către poliția militară.

Army Radio, care este gestionat de către ministerul israelian al apărării, afirma însă că ar fi vorba de doar câteva „sute” de rezerviști care au anunțat această formă de protest, nicidecum mii.

Army Radio a transmis că printre măsurile luate în considerare împotriva lor se numără arestarea, suspendarea și excluderea din rândul corpului de rezerviști. Postul de radio a anunțat însă că, dat fiind faptul că rezerviștii din forțele aeriene sunt desemnați din punct de vedere tehnic drept „voluntari”, ei ar putea fi tratați diferit decât cei din alte ramuri ale forțelor armate care ar putea refuza convocarea.

Coaliția lui Netanyahu merge înainte cu reformarea sistemului judiciar

Lunea trecută premierul Netanyahu a amenințat că guvernul său va acționa împotriva ceea ce el a descris ca fiind „insubordonarea” în forțele armate și despre care a declarat iar că încurajează inamicii Israelului și subminează democrația țării.

La doar o săptămână după aceste comentarii ale sale, coaliția de guvernare pe care o conduce a adoptat în parlament prima dintre legile controversate de modificare a sistemului judiciar. Adoptarea legii a dus la izbucnirea unor noi proteste pe scară largă în Israel.

Vorbind despre situație într-o adresă televizată de luni seara, Netanyahu a spus că adoptarea legii a fost un „pas democratic necesar” și că „scopul acestui pas este de a restabili un echilibru între puteri”.

Partenerii de guvernare ai lui Netanyahu, partide ultraortodoxe și de extrema dreaptă, militează de ani de zile pentru modificarea sistemului judiciar al Israelului, acuzând în mod special Înalta Curte a țării că se face vinovată de activism judiciar și promovarea unor măsuri de stânga.

Celelalte legi din pachetul prezentat de Yariv Levin vizează în mare parte restrângerea altor atribuții ale Înaltei Curți a țării. Întrucât Israelul are un parlament unicameral și un președinte cu atribuții ceremoniale, Înalta Curte este în esență singura instituție care poate bloca legi sau decrete ale guvernului.

Casa Albă a calificat luni drept „regretabilă” aprobarea de către parlamentul israelian a primei legi din pachetul pregătit de coaliția lui Netanyahu, una ce elimină dreptul instanțelor de a revizui deciziile oficialilor pentru a vedea dacă acestea sunt conforme cu principiul juridic al „caracterului rezonabil”.